Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
11. november 2015, 15:00

Kuidas on omavahel seotud nutmine ja tervis? (2)

Pisar tuleb silma, kui vaatad veebist videosid nunnudest kutsikatest? Inimesed peavad sind sel juhul ilmselt ülitundlikuks, kuid spetsialistide hinnangul on sage pisardamine seotud hoopis mitmete tervisega seotud probleemidega.

Päris kindlat põhjust, miks mõni nutab rohkem kui teine, teadlased nimetada ei oska. Küll aga on täheldatud, et mitmed tegurid, muuhulgas näiteks ka inimese sugu ja see, kas ta on üle elanud minevikus traumasid, mõjutavad, kui kergesti pisarad tekivad, kirjutab Woman´s Day.

Päris kindlasti on märjad silmad sagedamini naistel, kelle pisardamise sagedust mõjutavad muuhulgas ka näiteks rasestumisvastased pillid ja hormonaalsed kõikumised, eriti menopausi ajal.

Samuti võib olla ka väsimus põhjuseks, miks pisarakanali töö on häiritud ning nutt lihtsalt peale tuleb. Seega veendu, et saaksid öösel piisavalt puhata.

Nutmisel on tegelikult ka positiivne mõju, sest märgade silmadega inimesed vihastuvad harvemini. Uuringud on leidnud, et nutul võib olla meeleolule rahustav mõju.

Kui aga nutmine muutub püsivaks probleemiks, räägi sellest oma arstiga – see võib olla märk depressioonist.