Vabastav hingamine ja vabastava hingamise õpetaja Marika TombergFoto: ANDRES TEISS
Meeled
25. november 2015, 13:20

Tekst ilmus esmakordselt 2010. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Kuidas hingamist vabastada?

Kuidas võib hingamine vabastada ja pingeid leevendada, selgitab vabastava hingamise terapeut Sölve Maiberg.

Mis on vabastav hingamine?

Vabastava hingamise (ingl k rebirthing – taas-, uuestisünd) meetodi looja on ameeriklane Leonard Orr ja selle meetodi juured on kriyajoogas. Vabastav hingamine tähendab teadlikku hingamist teatud ajavahemiku jooksul nii, et sisse- ja väljahingamise vahel pole pause. Kuna algsest rebirthing-meetodist, mis tähendas hingamist 37kraadises vees läbi hingamistoru kõhuli hõljudes, on välja kasvanud väga palju erinevaid variante, räägitakse sageli hingamistööst (breathwork).

Miks on meetodi nimetus just rebirthing ehk uuestisünd?

Sünd on inimese esimene intensiivne kehaline kogemus, mis jätab keha rakumällu mälestuse kogu eluks. Aastakümneid on maailma eri sünnitusmajades eraldatud vastsündinu kui täiesti teadvel ning äärmiselt tundlik ja armastav inimolend emast – ainsast toidu ja armastuse allikast, keda ta tunneb. Sellisel käitumisel on tohutu mõju inimese ülejäänud elule, sealhulgas maailma kirjeldamise viisidele ja toimetulekule, sest see teguviis loob eraldatuse, ohu ja valu kogemuse. See mõjutab sügavalt enesehinnangut ja inimeseks olemist.

Nimetus rebirthing tuleneb hingamisprotsessis saadud kogemustest. Nimelt tuleb enamik sellisel viisil hinganud inimestest täielikult või osaliselt teadvele oma sünnist – rullides paljude hingamisprotsesside käigus teadvuses lahti kõik enda eostamise, üsas kasvamise, sündimise ja imikuea kogemused. Samuti avastati, et suur osa sündimise kogemustest on traumaatilised, mis omakorda võib luua hilisemas elus füüsilisi ja emotsionaalseid seisundeid, mida nimetatakse haigusteks, stressiks ja depressiooniks.

Millist hingamispraktikat Eestis veel juhendaja käe all kogeda saab?

Mina praktiseerin meetodit “Algallika protsess ja hingamistöö”. Selle looja on hingamisterapeut B. A. Dansby Inglismaalt. Algallika hingamistöö on vabastava hingamise meetod, teadlik ja sügav ühendatud hingamine koos taotlusega vabastada negatiivsed mõttemustrid ja asendada need elujaatavate mõtetega. Algallika hingamistöö keskendub sünni ajal tehtud otsuste teadvustamisele ja nende muutmisele.

Koos kogenud toetajaga hingatakse oma rinna ülaosasse. Kohta, kuhu tegime oma esimese hingetõmbe, lubades sellel avaneda ning sündides selle kaudu uuesti. Nii teadvustatakse keharakkudes salvestunud hirmu loovaid ja n-ö eluvähendavaid otsuseid. Need saab vabastada ning vastu võtta armastust loovad elujaatavad tõesed otsused.

Mida kasulikku see protsess võimaldab?

Teadlased on kindlaks teinud, et raku “aju” asub membraanis ning hapniku suurenenud juurdevool laseb sellel avaneda ja uueneda. Seega võimaldab hingamisprotsess juba iseenesest vabastada pingeid ja lõdvestuda.

Vabastava hingamise regulaarne praktiseerimine koos teadlikult valitud mõtetega aitab elada teadlikumalt, lõdvestuda ja leida sisemine tasakaal, saada parem kontakt oma vajaduste ja tunnetega, sünnitada uusi kavatsusi, leida hirmude tagant üles armastus iseenese vastu, teadvustada toetuse olemasolu, tunda elust rõõmu ja saavutada kontakt elujõuga oma kehas.

Kellele on meetod mõeldud? Kui sageli peaks praktiseerima?

Püsivate tulemuste saavutamiseks tuleb järjepidevalt praktiseerida. Soovitatavalt esimesed kümme korda vähemalt iga kahe nädala tagant, et luua toimuvale avardumisele kandev põhi.

Vabastav hingamine sobib kõikidele inimestele. Eriti toetav on see last ootavatele paaridele raseduse ajal ja sünnitusel. Samuti on vabastav hingamine tõhus muutusi läbivatele inimestele iga loomise ja nähtavale tuleku protsessi toetamiseks. Sündimine on suurim muutus üldse – igas elumuutuses on väga palju sarnast sünnikogemusega. Teadmine ja äratundmine, et kõik on turvaline ja loov, toetab kõiki eluprotsesse.

Loe lisa: www.hingamistuba.ee; www.hot.ee/hinga