Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
24. november 2015, 10:15

Tekst ilmus esmakordselt 2010. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Kuidas tuleks jalgade eest hoolitseda? (2)

"Jalgade eest peab samamoodi hoolitsema nagu näonaha eest," ütleb NailSpa pediküürija Signe Tsemin. Tuleb teha jalavanni, nahk ja küüned mustusest puhastada ja raspeldada. Signe õpetab, kuidas jalad pärast pikka paljajalu käimist korda saada.

Istun kõrgesse puutooli, jalad toetumas spetsiaalsele alusele. Signe näitab ja selgitab, kuidas salongis jalgade eest hoolitsetakse. Samu asju tuleks matkida ka kodus pediküüri tehes. “Igaühe jalad ise ütlevad, millal on õige aeg pediküür ette võtta. Kolm nädalat kuni kuu on optimaalne hoolduse vahe. Palju sõltub ka sellest, kuidas igapäevaselt jalgade eest hoolt kantakse – kas aeg-ajalt kreemitatakse, raspeldatakse või ei tehta midagi,” selgitab 13aastase kogemusega pediküürija.

Regulaarne pediküür annab jalgadele esteetilise väljanägemise, aitab ära hoida tõsiseid jala- ja seljahädasid, kindlustab hea enesetunde ning vähendab ka stressi. “Talla alla koguneb palju surnud nahka. Kui see maha raspeldada, on olemine tunduvalt mõnusam. Kergem on astuda ja paraneb ka üldine enesetunne,” annab Signe nõu, miks jalgadele rohkem tähelepanu pöörata.

Signe seab lauale pediküüriks vaja­minevad abivahendid ja toob siis jalavanni sooja aromaatse veega.

Jalavann

Vahutav vesi lõhnab mõnusalt. Kui jalad vanni libistan, tunnen, kuidas vette lisatud männiõli peale naha pehmendamise ka meeli taltsutab. 

Signe: Kõigepealt tuleb jalanahk ja mustus lahti leotada. See on kõige algus.

Raspeldamine

Kui vann tehtud, kuivatab Signe jalad valge rätikuga, desinfitseerib need ja uurib, mida ja kui palju on vaja teha. Siis on järg raspli käes. Sellega käib ta hoolikalt üle kannad, päkad ja varbaääred.

Signe: See, kui sageli jalataldu lihvida, sõltub nahatüübist ja rasplist. Kui on õrn lihvija, siis võib iga päev duši all sellega mustuse eemaldada. Mina soovitan kuiva raspeldamist kord nädalas, et paksendid ja mustuse maha saaks. Pärast tuleb kindlasti jalgu kreemitada.

Liigne agarus kasuks ei tule. Tuleb vaadata jala järgi, millal on õige aeg pediküüriks.

Rauast rasplid sobivad kõvadele paksenditele. Õrnale nahale piisab sageli vaid koorimisest.

Masinaga lihvimine

Kui suurem osa surnud nahka on käsitsi maha hõõrutud, paneb Signe masinale uue ühekordse otsa ja lihvib ülejäänu maha. Varbavahedes teeb masin väga kõdi. Mujal on tunda vaid sooja puudet.

Signe: Kui on kõvad paksendid, siis soovitan tulla salongi, kus saame need masinlihvijaga eemaldada, siis on suurem töö tehtud ja lihtsam kodus ise hakkama saada.

Vana lakk maha

Kui tallad on siledad, võtab Signe õrnalt vatitupsuga küüsi silitades maha vana laki.

Küüned lühemaks

Väikeste tangide abil muutuvad varbaküüned naks-naks lühemaks. Hoolikalt uurib Signe, ega küüne ja küünenaha vahele jää alles küünekida. Metallviiliga puhastab ta kergelt ja kiirelt küünealused ja viilib tangidest teravaks jäänud küünenurgad siledaks.

Signe: Küünekida tuleb kindlasti ära lõigata. See väldib küüne sissekasvamist, eriti kui kantakse kitsaid kingi. Küüneääred tuleb alati mustusest puhastada, et vältida põletiku tekkimist.

Varbaküüsi soovitan viilida metallviiliga, sest klaasviil on varvaste jaoks liiga paks. Sellega ei saa hästi küüne alt mustust ära võtta ega ka küüneääri viilida. Varbaküüsi viilitakse enamasti vähem kui sõrmeküüsi, nii et lühiajaline metallviiliga toimetamine ei tee midagi halba. Sõrmeküüntele sobib paremini paber- või klaasviil.

Varbaküüs kasvab välja kuni aasta, nii et kui küünega midagi juhtub, näiteks läheb see siniseks, siis tuleb olla kannatlik.

Küünte ja küüne­naha poleerimine

Signe võtab uuesti masina ja paneb peenema otsa, et küüned ja küünenahk ilusaks lihvida ja eemaldada surnud naharakud. Masin tasandab kenasti küüned ja poleerib maha ka vana laki jäägid.

Signe: Küünenaha mahapoleerimine on parem kui naha tangidega tagasilõikamine, sest on nii nahale kui ka küünele leebem.

Tangidega puhastamine

Minu üllatuseks võtab Signe siiski kätte ka küünenahatangid ja asub naharibasid otsima.

Signe: Tangidega tuleb küünenahka lõigata nii vähe kui võimalik, muidu teed endale karuteene ja nahk hakkab rohkem narmendama. Tangidega võib ära võtta vaid lahtised nahatükid. Küünenaha loomulikku äärt puutuda ei tohi.

Kreemitamine

Vahepeal teeb raspel siidiste taldade nimel kandadel ja päkkadel tööd. Seejärel puhastab Signe jalad sooja niiske käterätiga ja pumpab jalgadele kreemi.

Signe: Jalakreemid peaksid olema niisutavad. Rasvane kreem ei pruugi jalgu piisavalt niisutada.

Massaaž

Mõnusa kreemikihi alt otsib Signe sõrmedega massaažipunkte. Sõrmeotstega tugevalt edasi-tagasi sõudes, kord vajutades, kord õrnalt puudutades mudib ta läbi kõik olulisemad päka alla jäävad punktid.

Signe: Talla all on palju tundlikke punkte. Nende mõjutamine parandab vereringet ja tõstab toonust. Massaaž käib salongis alati pediküüri juurde. Ka kodus tuleks jalataldu kreemitamise ajal kergelt masseerida.

Uus lakk

Kõigepealt kannab Signe varvastele aluslaki, siis kaks kihti värvilakki ja mõne minuti pärast tilgutab peale kiirkuivatit.

Signe: Pärast lakkimist peab õue minemisega ootama vähemalt 20 minutit, et lakk kuivaks. Muidu võivad päikese ja tuule toimel tekkida mullid. 

Kui vähegi võimalik, tuleb varbaküüntel lasta vahepeal lakist puhata, kas või paar päeva. Kui küünele tekivad valged täpid, on viimane aeg lakivabaks perioodiks. Aastaringne laki kandmine rikub küünt ja küünenahka, sest lakk on väga mürgine.