Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
18. november 2015, 12:32

Tekst ilmus esmakordselt 2010. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Haiged kurgumandlid rikuvad elu (2)

Kurgumandlipõletik võib päädida tõeliselt halva enesetunde ja tervisega. Milleks mandlid vajalikud on ning millal tasuks lõikuse kasuks otsustada, räägib dr Tiina Pruler-Ild.

Mis on kurgumandlid ja milleks neid vaja on?

Loodus on inimesele kurgumandlid andnud selleks, et kaitsta organismi sissetungivate haigustekitajate eest.

Kurgumandlid on lümfaatilise koe kogumid, mis toodavad antikehi. Kurgumandlid asuvad mõlemal pool kurgukaarte vahel, koos ninaneelumandli ja keelemandlitega moodustavad nad organismis n-ö kaitsva rõnga. Terved kurgumandlid tõrjuvad viirusi ja baktereid, seega kaitsevad neelu ja allpool asuvaid hingamisteid.

Millisel juhul mandlid enam oma ülesannet ei täida?

Meie niiskes põhjamaises kliimas, kus lapsed külmal aastaajal põevad ülemiste hingamisteede põletikke, kaotavad kurgumandlid juba üsna varakult oma õilsa funktsiooni. Iga põetud hingamisteede haigus jätab kurgumandlitesse jälje. Terve näärmekude asendub tasapisi sidekoega ja sel moel ei ole kurgumandlitel enam võimalik täita loodusest antud ülesandeid.

Need kas suurenevad sidekoestumise tõttu või tõmbuvad hoopis väikesteks tihketeks kogumiteks kurgukaarte vahele. Haiged mandlid sisaldavad enamasti ka püdelat mädast sekreeti ja/või mädakorke. Sel juhul ütlevad arstid, et tegu on kroonilise kurgumandlipõletikuga. Krooniliselt põletikulised kurgumandlid ei tule enam toime infektsioonide vastu võitlemisega, vaid on ise tõsiseks haiguskoldeks.

Mis on kroonilise kurgumandlipõletiku sümptomid?

Need on väga individuaalsed. On palju inimesi, kes tunnevad kurguvalu kohe, kui midagi külma söövad või joovad. Tüüpiline haigete kurgumandlite tunnus on halb suulõhn, kuigi see sümptom võib olla iseloomulik ka hamba-, suuõõne- ja seedetraktihaigustele. Nii et ainult halva suulõhna järgi küll ei saa öelda, et kurgumandlid haiged on. Sageli ilmneb, et organismi üldise väsimuse ja jõuetuse põhjus on seotud haigete mandlitega. Enamasti pöörduvad patsiendid selliste üldiste kaebustega kõigepealt oma perearsti poole, kes siis patsiendi täpsemaks diagnoosimiseks kurguarsti juurde suunavad.

Millal tuleks mandlid kirurgiliselt eemaldada?

Praegu lähtuvad arstid põhimõttest, et kui viimase aasta jooksul on olnud kuni kolm või kahe viimase aasta jooksul kuni viis kurgumandlipõletikku, tuleks mandlid organismist hea tervise säilitamise nimel eemaldada. Kindlasti tuleks operatsiooni kasuks otsustada siis, kui kurgumandlipõletikule järgnevad sümptomid, mis viitavad võimalikule reumaatilisele haigusele või glomerulonefriidile ehk organismi enda toodetud antikehadest põhjustatud neerukahjustusele. Kui haiged mandlid opereerimata jätta, on reaalne oht haigestuda südame-, neeru- ja liigesehaigustesse, mida vahel välja ravida ei annagi.

Alla kuueaastastel lastel võiks kurgumandleid opereerida ainult tõsistel näidustustel. Kuni selle eani on mandlid sageli väga suured, aga kui nende kude on normaalne, siis ei peaks suurus olema täieliku (küll on võimalik suuruse vähendamine) eemaldamise näidustuseks.

Kindlasti tuleks lapsel kurgumandlid eemaldada, kui ASO (antistreptolüsiintiiter –peegeldab streptokokknakkuse, näiteks angiini (hiljutist) põdemist) on vereseerumis positiivne rohkem kui poole aasta jooksul ja mandlite suurenemisega kaasneb kaela lümfisõlmede suurenemine. Muudel juhtudel võiks oodata murdeiga, mil organismis toimuvad hormonaalsed muudatused võivad mõjuda ravivalt.

Kuidas operatsioon tehakse?

Lõikuse tegemiseks on kaks võimalust: kas kohaliku tuimastusega või narkoosis.

Valdavalt tehakse Eesti kliinikutes siiski kurgumandlite operatsioone narkoosis. See on patsiendile inimlikum ja meeldivam moodus. On küll palju neid, kellele narkoosist väljatulek on ebameeldiv, kuid see ebameeldivus on ilmselt väiksem kui kohaliku tuimastusega tehtava operatsiooni korral. Täie teadvuse juures negatiivsete emotsioonide salvestamine võib hakata segama edas­pidist suhtlemist arstidega.

Narkoosis operatsiooni ajal hoitakse patsiendi suud lahti suuavajaga. Kui operatsioon oma tehniliste nüansside tõttu kestab harjumuspärasest keskmisest (20–30 minutit) kauem, võib pärast lõikust ette tulla keele kangust ja mõnikord ka huulte tuimust. Need on aga mööduvad nähtused. Kõrvavalu võib paranemisperioodil ette tulla nii kohaliku tuimastuse kui ka narkoosi korral.

Operatsioonijärgse põdemise raskus sõltub lõikuse kiirusest. Ehk mida kiiremini õnnestub kirurgil haiged kurgumandlid ümbritsevatest kudedest vabastada, seda leebem on taastumine. Keskmine taastumisaeg on 10–14 päeva, lastel võib see olla ka ainult nädal.

Mida teha mandlitel olevate mädakorkidega, mis muid vaevusi ei põhjusta?

Mõnikord on operatsiooni näidustused suhtelised. Kurgumandlid justkui ei olekski haiged, aga sisaldavad valgeid korke, mis meenutavad riisiteri ja on ebameeldiva lõhnaga. Viimaseid saab küll ka kodustes tingimustes eemaldada, kuid arstikabinetis tehakse seda kindlasti “elegantsemalt”. Kui mandleid mehaaniliselt puhastamas käia tundub patsiendile tülikas ja tüütu, oleks tõenäoliselt mõistlik operatsioon läbi teha.

Kuidas tänavune suvi mandlitele mõjus?

Sel suvel tekkisid haigestumiseks soodsad tingimused võimalikult jahedaks sätitud kliimaseadmete tõttu. Põhjamaa inimese organism ei ole loodud taluma sissehingatava õhu temperatuuride väga suurt vahet. Kurgumandlipõletikesse haigestumist soodustas ka “kuuma” kurgu peale jääkülmade jookide kallamine. Külma toimel vallanduvad suus bakterite “pidustused”. Uuringute järgi on 5–10 protsenti inimestest streptokokkide kandjad. Just streptokokid, eelkõige Streptococcus pyogenes, harvem teised beeta­hemolüütilised streptokokid, on bakteriaalse infektsiooni tekitajateks.