Enneaegsete laste päeva puhul värvus Ida-Tallinna keskhaigla sünnitusmaja hoone sirelilillaks - see on enneaegselt sündinute tunnusvärv.,Foto: Erakogu
Lapsed
17. november 2015, 10:24

Eestis sünnib aastas pea 900 last enneaegsena (1)

Täna tähistatakse üle kogu maailma enneaegse sünni päeva, mille eesmärk on enneaegselt sündinud laste, nende vanemate ja lähedaste toetamine ning nende murede, probleemide ja vajaduste teadvustamine ühiskonnas ning lahenduste leidmine.

Aastate jooksul on enneaegsete laste sündide arv jäänud samaks – see moodustab umbes 7-9% kõikidest elusalt sündinud lastest. Igal aastal sünnib Eestis enneaegsena ligi 900 last.

Täna, 17. novembril toimuvad Ida-Tallinna Keskhaiglas enneaegse sünni päeva raames mitmed üritused. Ka sel aastal illumineerib Keskhaigla koostöös valgusdisaini firmaga Cuu Club ja turvafirmaga G4S Eesti selleks päevaks oma Sünnitusmaja sirelilillaks. Sirelililla on enneaegselt sündinute tunnusvärv, see tähistab uue elu algust ja sümboliseerib optimismi. Lilla valguse süütamine enneaegse sünni päeval on ilus žest, millega oma toetusest märku anda.

„Enneaegne sünnitus on alati ootamatu nii lapse vanematele kui ka nende lähedastele. Tihtipeale peavad arstid tegema kiireid otsuseid, et päästa lapse ja ka tihtipeale ka ema elu. On õnn, kui ema jõuab enne beebi sündi suuremasse keskusesse, kus on naise ja lapse abistamiseks suurima kogemusega personal ning kaasaegsed abistamisvõimalused. Pärast lapse sündi on arstidel mitu patsienti – abitu enneaegne beebi ning murelikud vanemad, kelle toetamiseks on vaja palju abi," on enneaegse lapse ning tema vanemate igakülgne toetamine ITK neonatoloogia osakonna juhataja dr Pille Andressoni sõnul meeskonnatöö.

Keskhaigla Sünnitusmaja tähistab sel aastal enneaegse sünni päeva trepikontserdiga – esinema tulevad Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikakooli viiuliansambel „Võlukeeled" ja sellele järgneva tänuüritusega meditsiinitöötajatele, koostööpartneritele ning rinnapiimadoonoritele.

Keskhaiglas paikneval Baltikumi ainsal emapiimapangal on igal aastal umbes 30 doonorit, kes annetavad enneaegsetele lastele kuni 220 liitrit rinnapiima aastas. Sel aastal täitus emapiimapangal 6 tegutsemisaastat.

Tänulik ollakse iga koguse eest, sest näiteks 1 kg kaaluv pisike sööb esimesel elupäeval vaid 10 ml ehk 1 ml korraga. „Kogu maailmas on see nii, et igas keskuses, kus ravitakse väga väikeseid enneaegseid beebisid, kasutatakse nende toitmiseks esimestel päevadel vajadusel doonori rinnapiima. ITK on loonud meil sündinud lastele Baltikumis ainsana selle suurepärase võimaluse ning oleme selle üle uhked. Soodustame just emapiimaga toitmist ning on heameel tõdeda, et 86,6% enneaegsetest lastest saab haiglast koju pääsedes just emapiima," rõõmustab emapiimapanka juhtiv lastearst Annika Tiit.