Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. november 2015, 09:17

Palaviku alandamine paratsetamooliga ei muuda raskete haigete prognoosi

On igati loogiline alandada palavikku, eriti rasketel haigetel, kuna palavik põhjustab haigele organismile lisakoormust. Samas on teada, et kõrgem temperatuur võib ergutada immuunrakkude funktsioone ning pärssida patogeenide kasvu.

Austraalia ja Uus-Meremaa haiglates intensiivravi vajanud patsientide seas läbi viidud uuring püüdis paratsetamooli küsimusse selgust tuua. Uuring hõlmas 700 patsienti palavikuga vähemalt 38°C, kes said antibakteriaalset ravi teadaoleva või kahtlustatud infektsiooni tõttu, kirjutab Med24. Uuritavad jagunesid kaheks - ühtedele manustati paratsetamooli, teistele platseebot.

Uuringu tulemusena leiti, et paratsetamooli saanutel oli madalam keskmine päevane maksimumtemperatuur (38,4° vs 38,6°) ja madalam keskmine päevane temperatuur (37,0° vs 37,3°). See oli ka ainus erinevus kahe grupi vahel.

Paratsetamooli kasutamine või mittekasutamine ei toonud kaasa statistiliselt olulist erinevust intensiivravil ega haiglas viibimise pikkuses, 90 päeva suremuses või laboratoorsetes näitajates. Seega ilmnes, et raskete haigete puhul pole paratsetamooliga palaviku alandamisest neile ei kasu ega kahju.