Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. november 2015, 15:10

Millised tervisehädad ohustavad inimesi, kes ei seksi? (72)

Igaühe elus tuleb paratamatult ette mõõnaperioode seksuaalelus. See ei jäta mõjutamata ka inimese tervist.

Millised on tervisehädad, mis seksipausi pidavaid inimesi ohustavad, toob välja Prevention.

* Ärevushäire. Seks aitab inimesel lõõgastuda. Šoti teadlased tegid kindlaks, et stressirohketes olukordades, näiteks avalikkuse ees kõnelemisega, said kehvemini hakkama seksist hoiduvad inimesed. Seksi ajal vallanduvad nimelt ajus hormoonid, mis aitavad pingeolukordades paremini rahu säilitada.

* Eesnäärmevähk. Seksimise lõpetanud mehed jäävad ilma regulaarse seksuaalelu kaitsvast mõjust oma eesnäärmele – Ameerika uroloogide väitel on sagedasti seksivatel meestel lausa 20 % väiksem risk haigestuda eesnäärmevähki. Seda selgitatakse sellega, et ejakulatsioon viib eesnäärmest välja ka potentsiaalselt ohtlikud ained.

* Gripp ja külmetushaigused. Seksides puutub inimene kokku rohkemate pisikutega ning vähemalt korra nädalas seksides on seksil immuunsüsteemile tugevdav mõju. Neil, kes seksivad keskmiselt kaks korda nädalas, on gripiga võitlevat immunoglobuliin 30% rohkem võrreldes nendega, kes seksivad harva või mitte kunagi.

* Erektsioonihäired. Ebaregulaarselt seksivatel meestel on kaks korda suurem tõenäosus erektsioonihäireteks. Teadlaste hinnangul võib seda võrrelda regulaarse trenni tegemisega ehk ka peenise kasutamata jätmisel selle võimed nõrgenevad.

* Depressioon. Uuringud on teinud kindlaks, et mida kauem on naine seksita, seda suurem masendus tal tekib. Naise tuju ei mõjuta aga mitte vaid seksipuudus, ka spermas on naise tujule positiivselt mõjuvaid toimeaineid.