Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. november 2015, 14:20

Mõrvatud noormehe elunditega päästeti kuue inimese elu (10)

18-aastane Ben Purdy tulistati Londonis veidi rohkem kui aasta tagasi päevavalgel surnuks. Vaid mõni kuu enne mõrva oli ta jõudnud oma emale rääkida soovist olla elundidoonor. Ning tänu sellele päästeti tema organitega kuus inimest.

Murest murtud Beni ema Joanne Treston-Smith rääkis Guardianile, et see poja soov on aidanud tal leina leevendada.

Ta meenutab, et umbes kuus kuud enne seda, kui Beni surmavalt silma tulistati, oli ta kodus rääkinud elundidoonorlusest ja rõhutanud, et kui midagi juhtub, soovib ta oma organid annetada. "Tema organitega päästeti kuus elu. Teadmine, et nüüd on kuus inimest, kes on osa minu pojast, on mind palju aidanud," tunnistas Joanne. "Ma ei tea, kes nad on, kuid ma armastan neid."

Meenutades päeva, mil tema poeg suri, räägib Joanne, kuidas Ben andis teada, et hakkab töölt koju tulema. Umbes tund hiljem jõudis nende maja juurde aga politsei, kes kutsus ema haiglasse kaasa. Esialgu räägiti emale Beni peatraumast ning ema arvas, et poeg on jalgpalli mängides kukkunud. "Kui nad lülitasid teel haiglasse vilkurid sisse, mõistsin, et midagi hullu on juhtunud. Haiglas öeldigi mulle, et Beni tulistati ning on üsna ebatõenäoline, et ta jääb ellu," meenutab ema, kes sel hetkel nuttes põrandale kokku varises. Ning vaatamata meedikute püüdlustele ei õnnestunudki Beni päästa.
Beni mõrvarid mõisteti eelmisel nädalal süüdi ning neile mõisteti eluaegne vanglakaristus.

"See on ebareaalne, aga ma ei näe oma poega kunagi," ohkab ema. Kuid tema leina on leevendanud teadmine, et Ben elab edasi kuues inimeses. Seepärast julgustab ta ka teisi inimesi registreerima end elundidoonorite registris.