Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
2. detsember 2015, 13:20

Nutikalt koostatud talvine koduapteek aitab viiruseid ennetada

Alati on parem haigusi ennetada ja olla terve. Kuid haigeks jäädes kehtib reegel, et mida kiiremini haigussümptomitele tähelepanu pöörame, seda kiiremini paraneme. Seetõttu on hea, kui esmaste sümptomite ilmnemisel leiab kodust juba vajalikud vahendid.

Kuidas talveperioodil haigestumisi vältida ja end tohterdada ning mida peaks sisaldama koduapteek talvisel ajal, räägib Apotheka apteeker Kerli Valge.

Jahedad ilmad ja järjest vähenev päevavalgus muudab meie immuunsüsteemi nõrgemaks ja haigustele vastuvõtlikumaks ning nii saavad viirused, millega igapäevaselt kokku puutume, usinasti tööle asuda. Tema kinnitusel saame selleks, et külmemal ja sombusemal perioodil võimalikult terve püsida, ka ise üht-teist ära teha.

Otsi abi loodusest

Terveks jäämise ja terveks saamise juures on Valge sõnul väga suur rõhk meie igapäevastel toimetustel. "Hea uni, kvaliteetne segatoit ja mõistliku koormusega aktiivne liikumine," annab ta terve püsimise põhiretsepti. Selle järgi talitades on inimene juba ise suure töö ära teinud. "Kuid alati leiab veel võimalusi, et iseenda ja oma pere tervist kaitsta," lisab ta ja soovitab abi otsida loodusest.

"Küüslauk, ingver, mesi – need me sõbrad kolmekesi," ütleb Kerli Valge.

Klassikaline abivahend organismi tugevdamiseks on küüslauk. "Kui pelgad vängelt lõhnavat küüslauku, manusta lõhnatuid küüslaugukapsleid, mis tugevdavad immuunsüsteemi ning muudavad organismi külmetushaiguste suhtes vastupidavamaks," soovitab ta.

Ingver tugevdab kogu immuunsüsteemi, vereringet ja tõhustab seedimist.
Mesi on hea ja magus, muudab ka mõrud joogid meeldivamaks. "Vähe teatakse, et mesi kaotab oma head omadused, kui seda lisada liiga kuuma vette," märgib Valge, et optimaalne vee temperatuur, kuhu mett lisada, on 40 kraadi. "Siis säilivad mees kõik vitamiinid, mineraalained ja antioksüdandid," selgitab apteeker.

Pikalt on organismi vastupanuvõime tõstmiseks kasutusel olnud tõstmiseks erinevaid punase päevakübara preparaate. "Apteegis on punane päevakübar saadaval nii tablettide, siirupi kui ka tilkadena," viitab Valge. Koduapteegis võiks tema soovitusel olemas olla ka greibiseemneekstrakti tilgad, millel on antimikroobsed omadused nii viiruste kui ka bakterite suhtes. Samas tugevdab greibiseemneekstrakt ka immuunsüsteemi. "Greibiseemneekstrakti tuleb alati tarvitada lahjendatud kujul ning enne manustamist apteekriga nõu pidada, sest mõne ravimiga see kokku ei sobi," rõhutab Valge.

Ära unusta vitamiine!

Viiruste ärahoidmisel mängivad Kerli Valge sõnul suurt rolli vitamiinid ja mineraalained. Eriti tasuks tema kinnitusel pilk pöörata vitamiinide C ja D poole. "Pimeda aja tulekuga kaovad D-vitamiini varud organismist kiiresti, kuid selle olulisus immuunsüsteemi töös on väga tähtis," märgib ta. Uuringud näitavad nimelt, et 2/3 eestlastest on D vitamiini tase organismis alla normi, seetõttu on eriti oluline selle aastaringne tarvitamine.

C-vitamiin, tuntud ka kui askorbiinhape, on antioksüdant, mis aitab ennetada vabade radikaalide tekitatavaid kahjustusi ja tugevdab immuunsüsteemi. "Arvatakse, et inimesed, kes söövad rohkem C-vitamiini, põevad külmetushaigusi lühemalt ja kergemalt.," lausub Valge lisades, et apteekides on C-vitamiini saadaval eri annustes tablettide, dražeede või lahustuvate tablettide kujul.

Tsinki on vaja paljude ensüümide aktiveerimiseks. Tsink reguleerib immuunsust, osaleb organismi hormoonide sünteesimises. "Esimene tundemärk tsingi puudusest on kriimustuste ja haavade aeglane paranemine," märgib Valge.

Seleen on antioksüdant, mis kaitseb organismi oksüdatiivset stressi põhjustavate osakeste ehk teisisõnu vabade radikaalide tekitatavate kahjulike mõjude eest. Vabade radikaalide rohkus nõrgendab immuunsüsteemi ning põhjustab enneaegset vananemist. "Seleeni kogusest organismis sõltub, kas viirushaiguste perioodil üldse haigestutakse ning kui raskelt haigust põetakse," selgitab ta.

Ära karda palavikku

Kui vaatamata kõigele hakkab ikka mingi haigus külge, võiks kõigil kodus olla valik tooteid, mis aitavad kiiremini terveneda ja leevendavad haigussümptomeid.
Kuid lisaks sellele soovitab Kerli Valge võtta aega haige olemiseks. "Organism vajab rahu ja puhkust, samuti peab tarbima rohkesti vedelikku, näiteks ravimtaimeteesid, mille maitseomaduste parandamiseks võib lisada mett," soovitab ta. Omal kohal on ka tõbisena immuunsüsteemi turgutamine, mis omakorda aitab kaasa organismi vastupanuvõime tugevdamisele. Selleks sobivad juba eelpoolnimetatud punane päevakübar ja greibiseemneekstrakt.

Palavikku ei tohi apteekri sõnul karta, see on keha oma loomulik reaktsioon haigustekitajaga võitlemises. "Kui palavik on 38,5 kraadi või kõrgem, siis võib võtta palavikualandajat," lausub ta. Imikutele ja väikelastele sobivad palaviku alandamiseks nii küünlad kui ka siirup.

Nohu korral on hea abimees meresoolalahus, mis aitab taastada nina normaalse talitluse ja kergendab nina kaudu hingamist. Kui nina on kinni ja limaskest turses, peaks eelistama hüpertoonilist merevee lahust. Väikelaste jaoks, kes veel nuusata ei oska, võiks kodus olla Rhinomeri ninaaspiraator, millega on lapsevanemal hea lapse ninast sekreeti eemaldada. Kui nina kaudu hingamine on takistatud ja see segab söömist, magamist, siis saab leevenduseks kasutada ksülometasoliini sisaldavaid tilkasid või spreisid. Soovitatav on ka enne ravimi manustamist nina puhastada, kasutades selleks meresoolalahust ja alles siis ravimit. "Kindlasti ei tohi neid pihusteid ja tilku kasutada järjest pikemalt kui seitse päeva," õpetab Kerli Valge.

Köha korral on erinevaid abistavaid vahendeid saadaval nii siirupi, tablettide kui ka lahustuvate tablettide ja pulbritena. Need aitavad vedeldada sitket sekreeti ja soodustavad selle väljutamist. Väikelastele, kes ei oska röga välja köhida, sobib rinnale määrimiseks hanerasvasalv või eeterlike õlidega Hustagil palsam. Samuti leevendab lapse enesetunnet inhalaatori kasutamine, mis aitab niisutada limaskesti ning veeldada sekreeti. Kurgu ärrituse ja valulikkuse korral saab kasutada taruvaiku ja saialille sisaldavaid õlipihusteid, need leevendavad ärritust ja toimivad põletikku alandavalt.

Sobib kasutamiseks nii täiskasvanutel kui ka lastel. Pärast pihusti kasutamist ei ole soovitatav 30 minutit süüa ega juua, muidu loputatakse toimeained lihtsalt alla ja nad ei saa toimida seal, kus vaja.

Kuidas tohterdada kukkumise tagajärgi?

Talv on tore aeg, kuid maha sadanud lume ja külmaga kaasneb ka libedus ja kukkumise oht. Kerli Valge soovitab koduapteeki muretseda ka valiku tooteid, mida saab kasutada kukkumisest tingitud vaevuste korral. "Lokaalselt tuleb kasutada külmakompressi, selleks sobib väga hästi geelikott, mida tuleb hoida vigastatud kohal korraga kuni 20 minutit järjest," õpetab ta rõhutades, et kindlasti ei tohi asetada külma geelikotti vahetult nahale, naha kaitsmiseks tuleb vahele panna rätik.

Kui kukutud kohal on nahk terve, võib kasutada ka külmaspreisid ja külmageele. "Külma mõjul valu väheneb, veresooned ahenevad ja turse väheneb," selgitab apteeker külma toimet.

Sinikal aitavad kiiremini taanduda hepariini sisaldusega geelid, mida kantakse nahale 3 kuni 4 korda ööpäevas. Ka siin tuleb jälgida, et nahal ei esineks kahjustusi.

Valu korral sobib kasutamiseks paratsetamooli või deksketoprofeeni sisaldusega tabletid, lahustuvad tabletid või pulber. Kui vigastatud koha puhul on tegemist liigesega, siis aitab ka koha toestamine elastiksideme või kinesioteibiga. "Siis aga tuleb jälgida, et vigastatud kohta liiga kõvasti kinni ei seotaks, verevarustust ei tohi takistada," manitseb Valge ja lisab, et kui valu, turse ja ebamugavus ei möödu paari päeva jooksul, tuleks nõu pidada perearstiga.


Mida võiks sisaldada kodune apteek talveperioodil?
• Immuunsüsteemi ergutamiseks: küüslaugutabletid, päevakübara tabletid, siirup või tinktuur, greibiseemneekstrakt, D-vitamiin (kapslite või tilkadena), C-vitamiin, tsink, seleen
• Külmetuse vastu: meresoola ninasprei, taruvaigu-saialille õli aerosool, hanerasvasalv, Hustagil palsam
• Kukkumise vastu: külmageel ja –sprei, kinesioloogiline teip, külma-kuumakott