Foto: Anni Õnneleid
Hea nõu
3. detsember 2015, 10:12

Millal peab köhaga pöörduma arsti poole?

Kopse ja hingamisteid võivad ärritada nii viiruste poolt põhjustatud kui ka kroonilised haigused ning tulemuseks on köha. Olgu põhjus milline tahes – köhides peaks igal juhul laskma end arstil üle vaadata.

Tartu Kesklinna Perearstikeskuse perearst Anneli Alekõrs ütleb, et sügistalvisel perioodil on kõige sagedasemad köha tekkepõhjused viirused, külmetushaigused ja ülemiste hingamisteede põletikud. „Selleks, et mitte haigeks jääda, tuleb piisavalt viibida värskes õhus, tuulutada sageli ruume, pesta tihti käsi ja süüa C-vitamiini-rikast toitu," loetleb tohter viise, kuidas köha tekitavatest viirustest prii püsida. Ta lisab, et haigeks jäämist aitab vältida ka see, kui inimene puhkab end öösel korralikult välja – magama peaks 7-8 tundi ööpäevas.

Köhaga jäta trenn parem vahele

Kui köha on juba kallale tikkunud, siis soovitab Alekõrs seda leevendada apteekides käsimüügiravimitena müügil olevate rögalahtistitega. Samuti tasub tohtri sõnul juua sooja teed, määrida rinnale hanerasva ja hingata erinevaid aurusid. „Aurudest sobivad kartulikeedu aur, samuti auruaparaadiga tehtav füsioloogilise lahusega aur. Soodaaur tekitab osadel inimestel aga väga kuiva kinnist köha," märgib perearst.

Kas köhast vabanemisele aitab kaasa ka eestlaste meelistegevus – saunatamine?

„Esimesel päeval, kui köha tekib, on abi nii auru- kui aroomisaunas käimisest. Teisest päevast kui enesetunne on halb, tekivad külmavärinad ja kehatemperatuur tõuseb, on saunas käimisest kasu asemel kahju," selgitab arst. Tohter lisab, et saunas käies võiks hingamisteede turgutamiseks leilivette tilgutada sidruni, apelsini, greibi, lavendli või eukalüpti eeterlikke õlisid.

Külmetushaigustest ja viirustest tervenemise protsessi aitavad arsti sõnul kiirendada ka astepajumahl, mesi ja ingver. „Tsink, C-vitamiin ja päevakübar tugevdavad immuunsussüsteemi," lisab ta.

Alekõrs märgib, et köha ajal ei tohiks aga kindlasti käia trennis ja tõmmata sigarette, sest need halvendavad paranemist.

Kui köhaga kaasneb palavik, jää töölt koju

„Külmetus- ja viirushaiguste puhul hakkab köha järsku. Krooniliste haiguste puhul on köha kestnud kauem, kui üks kuu," selgitab Alekõrs köha tagamaid. Sagedamatest köha tekitavatest kroonilistest haigustest toob perearst välja suitsuköha, astma, erinevad söögitoruhaigused, läkaköha ja mükoplasma infektsiooni. Need haigused nõuavad spetsiaalset ravi, mille määrab arst.

„Viirus- ja külmetushaiguste puhul peaks kohe pöörduma arsti poole, kuna see väldib viiruste edasi kandumise kollektiivides. Kui köha pole kahe nädalaga möödunud, peaks pöörduma perearsti poole, et välja selgitada selle põhjus," paneb Alekõrs südamel. Ta lisab, et kui köhale lisanduvad ka palavik ja halb enesetunne, siis peaks kindlasti kaaluma ka töölt või koolist koju jäämist. Praegu on väga sobilik aeg end ka gripi vastu vaktsineerida.