Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
7. detsember 2015, 11:01

Pühade ajal kaal kontrolli alla looduslike vahenditega

Apteekrid teavad, et suurem kaalulangetamistuhin tabab inimesi kaks korda aastas – kevadeti enne rannahooaega ja talve hakul enne jõulupidusid. Ülekilodest vabanemiseks kasutatakse tihti ebainimlikke ja ebatervislikke võtteid, mis võivad anda küll ajutise tulemuse, kuid ajavad organismi lisakoormusega segadusse.

BENU Viru platsi apteeker Sille Krüger annab soovitusi, kuidas organismisõbralike ravim- ja maitsetaimedega ning mineraalidega kaalu langetada.

Enne taimedest rääkima asumist ei saa aga ka tema ei üle ega ümber klassikalistest reeglitest – kaalu langetamist soodustavad tasakaalustatud toidulaud, mõõdukas igapäevane liikumine ja kvaliteetne uni. "Kui toidulauale ja trennile osatakse rohkem tähelepanu pöörata, siis ülekaalu unepuudusega enamasti seostada ei osata," märgib ta. Kuid teaduslikult on tõestatud, et vähene ja pinnapealne uni tõstab söögiisu ja kasvatab kehakaalu. Seega tuleb magada piisavalt ja unehäirete korral konsulteerida arstiga. "Abi võib olla ka hormoonist nimega melatoniin, mille defitsiidi korral saab abi apteegist," tähendab ta.

Kui ülekaal pole just pärmitaignana tervisele ohtlikusse kõrgusesse kerkinud, siis ei tohiks Krügeri soovitusel kaalu alandamise tempo ületada kahte, kolme kilogrammi kuus. "Kiired enesenäljutamisele ülesehitatud dieedid ei anna kunagi püsivat tulemust," selgitab ta.

Erinevate toidu- ja ravimtaimedega on kaalu langetatud aga aastasadu. "Kõige olulisem on alustada nendest, mis organismi puhastavad ja mürke väljutavad. Kui meie kehasse kuhjub liialt toksiine ja jääkaineid, siis hakkavad lisaks kaalutõusule kimbutama ka peavalu ja seedehäired, lisaks muutub nahk tuhmiks ja elutuks," selgitab apteeker.

Kuid lisaks puhastavatele taimedele on ka selliseid, mis pärsivad söögiisu või aitavad rasvu põletada. Viimased sobivad hästi koos regulaarse treeninguga.

"Ükskõik, kas taim või maitseaine leitakse aiast, poest või apteegist, ühegi asjaga pole mõtet üle pingutada," paneb Krüger südamele, et annust kahekordistades kaal kahekordselt ei lange ja piht kaks korda saledamaks ei muutu. Oluline on jälgida nii oma sisetunnet kui purgitoodete puhul neile märgitud soovituslikku kogust.

Millised ained puhastavad organismi?

Ananassi südamik sisaldab rohkesti ensüüme, mis väljutavad vedelikke ja jääkaineid ning kiirendavad ainevahetust.

Õunaäädikas kiirendab ainevahetust ja soodustab vee ning jääkainete väljutamist. Oluline on teada, et ükski äädikas ei sobi tundliku maoga kaalulangetajale.

Kiudained Soodustavad soolte tööd, väljutavad ainevahetusjääke ja alandavad vere kolesterooli- ja suhkrutaset. Kiudained soodustavad ka täiskõhutunde teket, kuid ei anna liigseid kaloreid.

Millised ained pärsivad söögiisu?

Kroom sobib just liigse magusaisuga kimpus olevatele kaalulangetajatele. Kroom mõjutab rasvade ja valkude ainevahetust, suurendab insuliini toimet keharakkudele ja stabiliseerib veresuhkru taset.

Spirulinavetikas sisaldab aju küllastuskeskust mõjutavat ja söögiisu pärssivat fenüülalaniini, lisaks on see suurepärane vitamiinide ja mineraalide allikas.

Safran aitab emotsioonidest tingitud sagedase näljatunde, magusaisu ja ülesöömise puhul. Safran suurendab ajus serotoniini vabanemist ja üldist heaolutunnet.

Matepuu lehed vähendavad söögiisu, peletab näljatunnet ja kiirendab seedimist. Ühtlasi omistatakse matele ka stressi maandavat toimet.

Millised ained soodustavad seedimist?

Artišokk toetab maksategevust, soodustab sapieritust ja rasvade lõhustumist, mõjub alandavalt kolesteroolitasemele ja kergendab rasvarikaste toitude seedimist.

Rabarberijuur aitab ainevahetust kiirendada ja on kergelt lahtistava toimega.

Sennalehed kiirendavad mao- ja sooletrakti tööd, on kergelt lahtistava toimega.

Millised ained soodustavad rasvapõletamist?

Tšilli aitab vabaneda punnis kõhust, kiirendab rasvade põletamist ja vähendab söögiisu.

Safloorõli seob rasva, säilitab lihasmassi ning alandab kolesteroolitaset. Sobib hästi aktiivset trenni tegevatele inimestele.