Ainult kondoom säästab suguhaigustest!Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
3. detsember 2015, 12:30

Kümme müüti suguhaiguste kohta (1)

Kas suguhaigused ohustavad ainult neid, kellel on palju seksuaalpartnereid? Kas inimene saab kohe aru, kui ta on suguhaigusesse nakatunud? Independent reastas 10 levinumat müüti suguhaiguste kohta.

1. Suguhaigused ohustavad ainult neid, kellel on palju seksuaalpartnereid.

Suguhaigused ohustavad kõiki, kes harrastavad seksi ilma kondoomita ja armastavad jagada oma seksilelusid. 

2. Kui inimesel nakatub suguhaigusesse, saab ta sellest kohe aru.

Paljud seostavad suguhaigusi klompide, muhkude, lööbe või ebameeldiva eritisega. Sageli pole suguhaigustel aga mingisuguseid sümptomeid või need ilmnevad alles mitme nädala või kuu möödudes pärast nakatumist ning inimene ei pruugi sellest enne teada saada, kui ta alles testi tegema läheb. Sestap võiks alati pärast kaitsmata vahekorda kontrollis käia või siis lihtsalt kasutada selle vältimiseks kondoomi.

3. Suguhaiguste pärast ei tasu muret tunda, kuna nende ravi on tänapäeval väga tõhus

Kuigi näiteks genitaalherpest või HI-viirust saab ravimitega kontrolli all hoida, jäävad viirused inimese kehasse ikkagi edasi. Lisaks on hiljutised uuringud välja toonud, et mõned suguhaigused, näiteks gonorröa, ei allu enam antibiootikumide ravile.

4. Suguhaigustesse on võimalik nakatuda tualetis käies

Suguhaigustesse nakatutakse kaitsmata seksuaalvahekorras või oraalseksi kaudu, genitaalide kokkupuutel või seksilelude jagamise kaudu. Ainsad, mis võivad levida nahk-naha kokkupuutel, riiete, rätikute või voodiriiete jagamise kaudu, on kubemetäid.

5. Suukaudsed rasestumisvastased vahendid aitavad vältida suguhaigustesse nakatumist

Suukadused rasestumisvastased vahendid ehk antibeebipillid hoiavad ära rasedust, need ei kaitse suguhaiguste vastu. Kondoomid ning oraalseksi kaitsevahendid on ainsad, mis aitavad suguhaigusi vältida.

6. Suguhaigust ei saa oraalseksi käigus

Näiteks genitaalherpes, gonorröa ja süüfilis levivad oraalseksi kaudu kergeminigi. Parim viis end eest kaitsta, on kasutada meeste, naiste kondoomi või oraalseksi kaitsevahendeid.

7. Suguhaiguste kontroll tekitab palju valu

Vastupidi - see on väga lihtne ja kiire protseduur. Reeglina tuleb anda vaid uriiniproov, vahel võib sellega kaasneda ka läbivaatus, vereproovi andmine või tampooniga genitaalpiirkonnast proovi võtmine. 

8. Ainult geid ja narkootikumide tarbijad nakatuvad HI-viirusesse

HIV-i nakatumisel ei ole vahet partneri seksuaalsel orientatsioonil, sool või seksuaalpartnerite arvul. See ohustab igaüht, kes seksib.

9. Suguhaigusi ei pea ravima

Ilma ravimata inimene suguhaigusest terveks ei saa, raviga viivitamine võib asja hullemaks teha ning põhjustada pikemaajalisi terviseprobleeme. Lisaks kaasneb oht oma partnerit nakatada.

10. See, kellel on mõni suguhaigus olnud, ei saa sellesse uuesti nakatuda

Esmakordne nakatumine ei tähenda, et rohkem seda juhtuda ei võiks ehk inimene võib üht suguhaigust põdeda mitu korda. Ning genitaalherpes ja HIV jäävad kehasse edasi, kuigi neid saab raviga kontrollida.