Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
10. detsember 2015, 13:07

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Kas läätsede jaoks peab silmakumerust mõõtma?

Ostsin kord värvilised läätsed (mul on silmanägemine korras, aga tahtsin vaheldust). Kandsin neid mõned korrad, kuid silmapanekuks kulus vähemalt tund aega. Kuigi loputasin sõrmi ja läätsesid pidevalt, kraapisid need pärast terve kandmisaja silmas ja olid tohutult ebamugavad. Kas see võis tulla valest suurusest või sellest, et pika toppimise peale sattus mõni kübeke ka silma? Tahaksin uued läätsed osta, aga ostaksin seekord targemalt.

Merle Piik (silmaarst): Enne kontaktläätsede esmakordset kandmist on soovitatav lasta silmad üle kontrollida. Opto­metrist või silmaarst mõõdab refraktsiooni ja sarvkesta kumerust, kontrollib nägemis­teravust ning oskab siis ka läätsesid soovitada ja neid kasutama õpetada.

Alguses võtabki läätsede silmapanek aega. Antud juhul pole silmade ärrituse põhjuseks arvatavasti kontaktläätse vale kumerus. Silmad võivad kipitada, kui sarvkesta ja läätse vahele on sattunud võõrkeha, silmades on väike põletik või ei sobi hooldusvahend. Samuti võib eba­mugavuse põhjus olla see, et silmad polnud lihtsalt läätsedega harjunud ning seetõttu olid läätsed silmas ebamugavad. Sellisel juhul harjuvad silmad mõne aja möödudes läätsedega ja ebamugavustunne kaob.