Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. detsember 2015, 15:20

Skype-nõustamine aitab leida vastused seksuaaltervisealastele ja psühholoogilistele küsimustele (2)

Uus Skype teel pakutav nõustamisteenus annab inimestele võimaluse saada nõu seksuaaltervisealastel ja psühholoogilistel teemadel. Skype kaudu toimuval nõustamisseansil saab käsitleda saab kõike seda, kus arstil või nõustajal on võimatu anda ühest vastust ja teema eeldab diskussiooni, kus vastuseid võib olla rohkem kui üks.

Mõned näited, kus abi võib saada just seesugusest nõustamisest.

Liisa (31): Mul on kaks last, elan Tallinna lähedal ja töötan Tallinnas. Minu tavaline tööpäev näeb välja umbes selline: kell 6 on äratus ja aeg ainult mulle, sest mees ja lapsed veel magavad. Jõuan teha mõned võimlemisharjutused, käia duši all, teha soengu ja meigi ning valmistada ette hommikusöögi. Kell 7 tuleb äratada lapsed ja mees. Võtab ligi tund aega, et lapsed oleksid söönud ja lasteaeda minekuks riidesse pandud. Mees teeb seda kõike õnneks ise. Kell 8 paneme mehega oma lapsed auto peale ja sõidame linna. Kõigepealt viib mees lapsed lasteaeda ja siis mind tööle. Õhtul toimub vastupidine sõit. Kell 18 võtab mees mind töö juurest peale ja siis lapsed lasteaiast. Koos käime poest läbi ja siis koju õhtusööki valmistama. Kui lapsed kell 21 magama lähevad, siis tahaksin oma mehega romantiliselt aega veeta. Viimasel ajal on sellega aga keerulisemad lood, sest tema lõpetab enne, kui see minu jaoks alatagi jõuab. Ta ise põhjendab seda suure töökoormuse ja närvilisusega, kuid ma olen internetist uurinud, et põhjused võivad olla ka tervisega seotud. Arsti juurde aga mees tüüpilise eesti mehena minna ei taha, tiheda töögraafiku juures pole sellist aegagi. Samas tahaks temagi, et see küsimus lahendatud saaks.

Lahendus: e-nõustamisteenus Skype vahendusel.
E-nõustamisteenuse meestearst Paul Korrovitsi sõnul on e-nõustamisteenus hea võimalus esmaseks kontaktiks meestearsti/noormeeste nõustajaga, kus saab arsti juurde kohale tulemata ja soovi korral ka anonüümselt oma mureküsimuse lahti rääkida. E-nõustamisel lähtutakse küll põhimõttest, et see ei asenda arstivisiiti, ent sageli saab probleemi lahendamist alustada lihtsamatest nõuannetest, mida saab anda ka Skype'i vahendusel. E-nõustamisteenuse võimaluse loomisega loodame veelgi laiendada võrgustikku, millega iga abivajajani paremini jõuda.

Andrus (39): Ma elan Tõrvas. Ma olen oma naisega juba 5 aastat õnnelikus abielus olnud. Meil mõlemal on rahuldustpakkuv töö ja enamuse vabast ajast veedame koos. Meile meeldib koos kokata ja oma gulinaarseid saavutusi ka teistega jagada. Meil on palju sõpru ja suur suguvõsa, kellega päris tihti kohtume, et mõnusaid grilli- või kinoõhtuid korraldada. Ometi on üks suur tõrvatilk meie elu meepotis. Iga kord kui vanemad või sõbrad neile külla tulevad saabuvad koos nendega ka kavalalt esitatud küsimused: millal siis pisiperet oodata on? Sellele küsimusele tahaksin tegelikult vastust ka ise, aga ei ole saanud. Ja seepärast valmistab see küsimus meile praegu hoopis muret ja ebamugavust. Oleme naisega proovinud last saada juba päris kaua, kuid seni pole õnnestunud. Arsti juures kontrollis on samuti käidud ja kõik on korras, aga naine rasedaks ikka ei jää. Olen ühe võimalusena oma naisega ka kunstlikust viljastamisest rääkinud, kuid ta tunneb selles osas veidi hirmu. Sellealast spetsialisti Tõrvas kahjuks ei ole, kelle käest rohkem infot saaks, et oma hirmudest võitu saada. Kaugemale linna sõitmine on jällegi suuremat sorti ettevõtmine ja arsti juurde vastuvõtu aja saamiseks tuleb tihti pikalt oodata.

Lahendus: e-nõustamisteenus Skype vahendusel.
E-nõustamisteenuse naistearst Kai Haldre sõnul on e-nõustamisteenuse eeliseks need olukorrad, kus kohale ei saa või ei soovi tulla, aga e-posti teel läheb vastamine liiga keeruliseks ja ajamahukaks. Skype teel saab käsitleda kõiki neid teemasid, kus arstil või nõustajal on võimatu anda ühest vastust ja teema eeldab diskussiooni, kus vastuseid võib olla rohkem kui üks. „Minu poole on pöördutud Skype teel enamasti viljatusega seotud proleemide osas. Mul on hea meel, et selle teenuse nüüd Eesti Seksuaaltervise Liidus välja töötasime, sest muidu võib patsiendi Skype või telefoni kõne sattuda ajale, kui vastamiseks pole kõige sobivam hetk. E-nõustamisteenuse puhul saavad nii nõustaja kui patsient ennast eelnevalt ette valmistada ja aega varuda".

Eneli (26): Ma alustan sellest, et mu elus on praegu keeruline periood. Kuu aega tagasi läksin lahku oma elukaaslasest, kellega elasime koos pea neli aastat. Tuleb vist ausalt tunnistada, et ei ole harjunud eluga ilma temata. See selleks, aga muretsema paneb mind hoopis see, et olen hakanud kanepit suitsetama. See lõõgastab ja rahustab mõnusalt. Samas olen ma piisavalt teadlik selle ohtudest, tajun ka tööl olles, et raske on tähelepanu koondada. Olen püüdnud lõpetada, aga siis olen iseennast jälle ära petnud ja uuesti alustanud. Näiteks siis, kui tööl on ees oluline koosolek või lihtsalt pingelisem päev. Olen abi otsinud ka internetist, aga sealne info ei ole mind aidanud.

Lahendus: e-nõustamisteenus Skype vahendusel.
E-nõustamisteenuse psühholoog Natalja Krassilnikova: „Skype nõustamine on hea ja kaasaegne tööriist situatsioonis, kus vahemaad on suured ja aeg kallis. Skype pakub hea lisavõimaluse luua kontakt psühholoogi ja kliendi vahel. Nii saab klienti aidata tema keerulisel eluperioodil, kus on raske teha valikuid või ei tea,
kuidas eesolevas situatsioonis käituda, samuti eneseregulatsiooni küsimuste korral, sõltuvusprobleemide või konfliktide puhul."

Kuidas e-nõustamisteenust kasutada?

E- nõustamisteenuse kasutamiseks on vajalik täita broneerimise tellimus aadressil http://www.estl.ee/enõustamine.

E-nõustamisteenus on tasuline ja maksab 15 eurot 20-minutiline sessioon. E-nõustamise teenuse tasude eest toetatakse noorte nõustamiskeskkonna www.amor.ee tööd. Amor.ee on Eesti Seksuaaltervise Liidu poolt loodud tasuta seksuaaltervisealane veebikeskkond, mis on mõeldud tasuta kasutamiseks noortele naistele ja meestele vanuses kuni 25 aastat.