Ida-Tallinna KeskhaiglaFoto: TEET MALSROOS
Uudised
14. detsember 2015, 15:26

Lisatud Terviseameti kommentaar kell 15.38!

Üks leetritesse haigestunuist oli ämmaemand, kes jõudis haigena ka tööl käia (18)

Kolmest viimasel kuul leetritesse nakatunud inimesest üks oli Ida-Tallinna keskhaigla ämmaemand, kes jõudis enne diagnoosi saamist ka sünnitusosakonnas tööl käia.

Ämmaemand oli Indoneesiast tulnud leetritesse haigestunud inimese õde, kes on lapsepõlves saanud leetritevastase vaktsineerimise, kuid selleaegsed vaktsiinid ei taganud eluaegset immuunsus, kirjutab Postimees. Seetõttu kutsus haigla täiendavasse kontrolli umbes 40 inimest, enamikel töötajatest on leetrite viirusevastased antikehad olemas ehk nad ei haigestu haigla infektsioonikontrolli osakonna juhataja Aino Rõõmu kinnitusel leetritesse.

Juhtunust on teavitatud ka Terviseametit, mille avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul on haigla teinud vajalikud uuringud ja selgitanud välja, keda on vaja vaktsineerida. Saluri sõnul ei saa veel öelda, et rohkem ohtu ei ole, kuid keegi pole ka täiendavalt haigestunud.

Terviseamet kirjutab suhtlusportaalis Facebook, et praegu kestab veel ülinakkaval viirusel peiteaeg, kuid haigla on teinud kõik neist oleneva, et inimesi kontrollida ja riskid kaardistada ning võimalusel need välistada.

Mis puudutab rasedaid ja nende võimalikku nakatumist, siis see oht Terviseameti kinnitusel on üksnes vaktsineerimata rasedatel. Kui rase haigestub leetritesse, siis võib see esile kutsuda enneaegse sünnituse, raseduse katkemise ehk iseenesliku abordi, mõningatel juhtudel ka loote väärarengu. Kõik need hirmud on ennetatavad õigeaegse vaktsineerimisega. Õigeaegne, tähendab vaktsineerimist laste esimesel eluaastal ja korduvvaktsineerimist 13-eluaastal.