14. aasta arstiks valiti Põhja-Eesti Regionaalhaigla kirurgiakliiniku ülemarst, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna õppejõud ning Tartu kirurgiakliiniku arst-konsultant Peep TalvingFoto: Stanislav Moshkov
Uudised
21. detsember 2015, 14:28

GALERII | Aasta arst 2015 on Edgar Savisaart opereerinud kirurg Peep Talving (42)

"Ma olen väga uhke, et saan teil kätt suruda. Viimati vaatasin teid ka niiviisi alt üles, kuid siis olin hoopis teises olukorras," kostis Keskerakonna esimees Edgar Savisaar täna Eesti aasta arstiks valitud traumakirurg Peep Talvingut õnnitledes.

"Tore, et olete nii heas vormis ja tervise juures," vastas Talving, kes oli üks möödunud kevadel haigestunud Savisaart opereerinud arstidest. "Kuidas siis, teie ju võitlesite minu eest," kiitis Savisaar kirurgi. "Me koos võitlesime," kostis Peep Talving seepeale tagasihoidlikult.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla kirurgiakliiniku ülemarst, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna õppejõud ning Tartu kirurgiakliiniku arst-konsultant Peep Talving ütles, et aasta arstiks valimine on tema jaoks suur tunnustus.

Eesti Tervise Fondi juhataja Eero Merilinnu sõnul oli tänavu valikut teha äärmiselt keeruline, sest kandidaate oli üle 200, kuid selget favoriiti neist ei eristunud. Lõpliku otsuse, kellele tänavune tiitel anda, tegi žürii. Merilind ütles, et Talving on hea näide sellest, kuidas mujal end üles töötanud arstidel on olemas missioonitunne. "Peep Talving tuli Eestisse tagasi, soovides siin palju ära teha nii tervishoiu parendamise kui eriala arendamise osas," lausus ta. Merilinnu kinnitusel on Peep Talving paljudele hea arsti võrdkuju – tark, korrektne, julge ning väärikas. „Tervishoiusüsteemis on vaja inimesi, kes julgevad otsustada kriitilisel hetkel ning nad päästavad sellega elusid. Sellistest arstidest peaks eeskuju võtma terve Eesti tervishoiusüsteem, mis juba ammu ootab julgeid otsuseid ning kaalutletud tegutsemist, et jääda ellu ning elada täisväärtuslikult," sõnas Merilind.

Dr. Talving alustas arstiteaduse õpinguid Tartu Ülikoolis ning jätkas Rootsis Karolinska Instituudis. Seejärel viis töö dr. Talvingu New Yorki Bronx Municipal Hospitali ning Groote Schuur Hospitali Kaplinnas Lõuna-Aafrikas. Dr. Talving kaitses doktorikraadi Karolinska Instituudis 2006, tegi Kaplinnas traumakirurgia profileeritud koolituse ja töötas Karolinska ülikoolihaigla erakorralise kirurgia keskuses kuni 2008. Enne Eestisse naasmist 2013. aastal töötas dr. Talving Los Angelese Maakonna ja Lõuna-Kalifornia Ülikooli Haigla traumakirurgide meeskonnas traumakirurgi ja õppejõuna.

Dr. Talving on avaldanud arvukalt artikleid maailma teadusajakirjades, lisaks on ta kirjutanud oma kogemustest mitmeid peatükke traumakirurgide käsiraamatutesse. Talving on instruktor paljudes rahvusvahelistes traumakirurgia koolitustes.

Täna Põhja-Eesti Regionaalhaiglas toimunud tseremoonial sai 14. Eesti Aasta Arst Peep Talving Evelin Ilveselt Ivo Lille klaasskulptuuri.

Eesti aasta arsti valiti Eesti Tervise Fondi eestvedamisel tänavu juba 14. korda. Arsti valisid üheskoos portaali arst.ee lugejad ja žürii, mille koosseisu kuulusid Evelin Ilves, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa ja Eesti Tervise Fondi juhataja Eero Merilind.