Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
23. detsember 2015, 13:20

11 asja, mis jõulude ajal laste tervist ohustavad (1)

Jõulude ajal on kodud täis uusi ja põnevaid asju, mis köidavad ka laste meeli. Tasub aga teada, et ka jõulukaunistused kätkevad endas laste tervisele ohtu ning seetõttu peaks vaatamata kiiretele pühadeaskeldustele pere pisimatel silma peal hoidma.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse statistika näitab, et kõige ilusa kõrval iseloomustab jõuluaega ka laste mürgistusjuhtude arvu suurenemine. Sestap on mõistlik üle vaadata, millised jõulude ajal enamlevinud kaunistused võivad laste tervist ohustada.

* Valgustid. Lambid võivad sisaldada väikeses koguses metüleenkloriidi. Sama ainet leidub ka värvi eemaldajate koostises. Metüülkloriidi sattumine suu limaskestale või nahale võib põhjustada ärritust.

* Küünlad koosnevad vahast ja muudest sünteetilistest ainetest ja ei ole toksilised. Kuid need võivad väikelastel põhjustada lämbumist. Lisaks – ärge kasutage ohutuse huvides küünlaid jõulupuu lähedal.

* Jõulupuu kaunistused. Reeglina õhukesest klaasist, metallist, vahtpolüsteroolist või puust valmistatud kaunistused võivad alla neelamisel põhjustada kas lämbumise või soolesulguse. Mõned antikvaarsed jõulupuu ehted on kaetud toksilise värvi või lakiga. Selle kogus aga on väike ning mürgistus vähetõenäoline.

* Jõulupuu vees lahustuv pulber. Selleks, et jõulupuu oleks kauem ilus ja lõhnaks hästi, lisatakse vette toiteainete segu pulbrit. Pulbri põhiliseks koostisosaks on suhkur, mis ei ole ohtlik. Kodus tehtud lahused aga sisaldavad rohkelt aspiriini, mis võib suurtes kogustes osutada toksiliseks.

* Kingituste pakkimispaber. Enamasti on pakkimispaber ohutu, ettevaatust nõuavad kunstvärviga kaetud rippuvad osad. Ärge laske lastel neid närida!

* Kunstlume ja vedelikuga täidetud suveniirid. Populaarseteks suveniirideks on vee või glütseriiniga täidetud klaaspallid. Nende sees hõljuv kunstlumi on kaltsiumi karbonaat ja see ei ole toksiline. Mõnikord võib suveniiri vesi põhjustada toidumürgistust.

* Lumespray. Paljud lume spray'd sisaldavad atsetooni või metüülkloriidi. Nende ainete aurud võivad sisse hingamisel põhjustada hingamisteede ärritust. Halvasti tuulutatud ruumis võib lühiajaline aurude sisse hingamine kutsuda esile pearinglust, peavalu ja oksendamist. Pikaajaline ruumis viibimine ja aurude sisse hingamine võib põhjustada raskemaid mürgistuse tunnuseid. Lugege hoolikalt pakendis olevat kasutamisjuhendit. Kuivanud lumespray ei ole ohtlik.

* Säraküünalde keelega maitsmine on ohutu. Säraküünlad sisaldavad baariumnitraati, mis võib alla neelamisel põhjustada aga seedehäireid. Kui on söödud üle 2 cm jupp, tuleb manustada aktiivsütt.

* Tuletikud. Kuni 20 tuletikupea söömist ei peeta ohtlikuks.

* Praetermomeetrid ei sisalda elavhõbedat, vaid punaseks või siniseks värvitud petrooleumitooteid. Praadi võib süüa ka siis kui termomeeter on purunenud, kuid värvunud osa tuleks oma tervise huvides välja lõigata.

* Patareid. Enamik patareidest sisaldavad alkaalset elektrolüüti, mis võib välja voolates põhjustada söövitust. Nööp-patareide poolt põhjustatud sümptomid tulenevad peamiselt nende söögitorru kinni jäämisest. Tavaliselt väljuvad väiksed patareid organismist loomulikul teel.

Mürgistusõnnetuse korral võtke ühendust anonüümse mürgistusinfoliiniga tel 16 662. Kõnedele vastatakse ööpäevaringselt.