Foto: Eero Vabamaegi
Uudised
31. detsember 2015, 11:10

Koopiaravimid soodustavad inimeste paranemist (2)

Kui inimene valib teadlikult soodsamaid ravimeid, on tõenäoliselt tema ravijärgimus parem ning tekib vähem ravi katkestamisest tingitud ravikindlustuse jaoks kulukaid tüsistusi, leiab haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete spetsialist Argo Aug.

Haigekassa on teinud aastaid kampaaniaid, et inimesed teaksid küsida apteegist ka odavamat, geneerilist ravimit.

„Meie eesmärk ei ole, et inimesed saadaolevatest ravimitest alati odavaimat ostaks, vaid et inimene oleks valikuvõimalustest teadlik ning teeks koostöös apteekriga enda jaoks mõistliku valiku," vahendab meditsiiniportaal Med24 ajakirjades Perearst ja Apteeker ilmunud haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete spetsialist Argo Augi selgitust. Ta lisas, et enamasti põhineb mõistlik valik ravimi hinnal, kuna sama toimeaine samas ravimvormis on oma farmakoloogiliselt toimelt samaväärne.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiakeskuse teadusjuht Margus Viigimaa sõnul liigub kogu maailm geneeriliste ehk koopiaravimite suunas. Ravimite rohkus võimaldab tema hinnangul leida konkreetsele patsiendile sobivaima ravi, vältides näiteks lisaainetest tingitud allergiat. Viigimaa kinnitab, et ka on paranenud ravimite kvaliteet: "Enam ei ole turul selliseid geneerilisi ravimeid, mis olid ilmselgelt viletsamate ravitulemustega."

Augi sõnul on nii, et kui inimene valib teadlikult soodsamaid ravimeid, on tõenäoliselt tema ravijärgimus parem ning tekib vähem ravi katkestamisest tingitud ravikindlustuse jaoks kulukaid tüsistusi.