Diana IngerainenFoto: LIIS TREIMANN
Uudised
31. detsember 2015, 10:40

Diana Ingerainen: Abivahendite tõendite väljastamine ei ole arsti töö (7)

Sotsiaalministeerium on kinnitanud määruse muudatuse, mis kohustab perearste alates 1. jaanuarist väljastama detailsete ISO-koodidega abivahendite tõendeid.Perearstid on seisukohal, et tõendite väljastamine peab käima sotsiaalvaldkonna asutuste kaudu.

Eesti Perearstide Selts esitas ka käesoleva aasta 9. septembril kirjalikud seisukohad määruse muudatusele, kuid ei ole vaatamata korduvatele pöördumistele vastust saanud.

Perearstid ei hakka alates 1.01.16 tegelema sotsiaaltöö valdkonda kuuluvate isikliku abivahendite tõendite väljastamisega, kuna see ei ole tervishoiukorralduslikult otstarbekas.

„Abivahendite tõendite väljastamine ei ole arsti töö", selgitab Perearstide Seltsi juht dr Diana Ingerainen. „Tegemist on patsientide raviks ja ennetustööks mõeldud aja väärkasutusega. Elukauge määruse järgimine tähendaks seda, et patsientide terviseprobleemide lahendamiseks jääb veelgi vähem aega ja seda me lubada ei saa."

Määruses on perearstide viitel ka mitmeid vastuolusid. Näiteks on naha kaitse ja puhastamisvahendite kasutamisel näidustus vaid raske ja keskmise inkontinentsusega isikul. Praktikas vajavad nahahooldustooteid ka kõik kerge pidamatusega isikud. Ka on mitteasjakohane vannimütsi näidustus keskmise ja raske pidamatusega inimestele. Perearstide sõnul vajavad vannimütsi kõik koduhoolduses olevad liikumisraskustega lamajad inimesed.

Perearstid on seisukohal, et tõendite väljastamine peab käima sotsiaalvaldkonna kaudu ning arstide prioriteediks on jätkuvalt ennetustöö ning nõustamine. Perearstid on otsustanud järgida nimetatud põhimõtet ning teatavad, et abivahendite tõendite väljastamisküsimustega seonduva info jagamisega tegeleb 1. jaanuarist Sotsiaalministeerium.