Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
4. jaanuar 2016, 12:20

Ema haridustase mõjutab lapse tervist sünnist saati (3)

Lõpetamata keskharidusega emadel sündinud lastel on suurema tõenäosusega tagasihoidlikum kromosoomide kaitse, mistõttu on need lapsed tõenäoliselt lühema elueaga ning suurema riskiga haigestuda diabeeti ja vähki.

 

Kromosoomide otstes paiknevad telomeerid, mis koosnevad korduvatest DNA järjestustest. Telomeere on võrreldud kingapaelte lõpus olevate plastist otstega ning nad kaitsevad DNA valkusid kodeerivaid piirkondi kahjustuste eest, mis võivad tekkida rakkude jagunemisel, kirjutab meditsiiniportaal Med24.

Lühemat telomeeride pikkust on seostatud raku vananemise ja lühema elueaga täiskasvanutel, samuti suurema diabeedi, ülekaalulisuse ja vähi riskiga. Kuigi telomeeride lühenemine toimub loomuliku vananemise käigus paratamatult, on leitud ka, et psühholoogiline ja bioloogiline stress võivad seda protsessi kiirendada.

Varasemad uuringud on näidanud, et telomeeride pikkus vastsündinutel erineb, tõenäoliselt on põhjuseks geneetiline päritolu ja stressorid nagu ema suitsetamine, narkootikumide tarvitamine või puudulik toitumine raseduse ajal. Lühemate telomeeridega väga noortel lastel on juba kaheksa aasta aasta vanuses leitud suuremat arterite paksust, mis on vaskulaarhaiguse varajaseks tunnuseks.

Hiljutises, ajakirjas Journal of Perinatology avaldatud uurimuses leiti, et poistel olid telomeerid 5-6 protsenti lühemad kui tütarlastel ja lõpetamata keskharidusega emadele sündinud lastel olid telomeerid 5-6 protsenti lühemad kui diplomeeritud emade lastel.

Need tulemused lahknevad varasematest uuringutest, kus soolist erinevust telomeeride pikkuses ei ole leitud. Samuti on see esimene uuring, kus leiti, et ema haridustase mõjutab last rakulisel tasandil sünnist saati ja kui emadel ei ole võimalust heaks hariduseks, võivad lapsed sattuda ebasoodsale stardipositsioonile.