Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. jaanuar 2016, 09:23

Kuidas nohu ravida? (1)

Nohu on haigus, mida esmapilgul eriti tõsiseks ei peeta. Selle ravimata jätmine võib kaasa tuua aga mitmeid tüsistusi, näiteks põskkoopapõletiku, mille tagajärjed hoopis hullemad.

"Nohu põhjuseks võivad olla külmetus, viirused või allergeenid," räägib perearst Anne Kaldoja.

Viiruslikule nohule eelnevad tavaliselt üldsümptomid - peavalu ja väsimus, samuti võib esineda palavik. Nohu algab tavaliselt kipitustundega ninas, mis ajab sagedasti aevastama. Samuti tursub nina limaskest, tekkiv lima on alguses vedel, hiljem muutub paksemaks. "Täiskasvanutel võib nohu piirduda ainult tilkuva nina, ninakinnisuse ja lõhnatundlikkuse häirega, kuid imikutel põhjustavad viirused ka üldhaigestumist, lisanduvad ka köha ning palavik ja isutus," räägib Kaldoja.

Ohustatud ennekõike väikelapsed

Nohuga kaasnevatest põletikest on ennekõike ohustatud väikelapsed. Perearsti sõnul kipub nohust põhjustatud keskkõrvapõletik kimbutaba väikelapsi, lastel alates 4. eluaastast ja täiskasvanutel võib nohu põhjustada aga põskkoopapõletikku.

Ta lisab, et pidevalt kollakas-rohelise eritisega nohu pole tõenäolisel viiruslik, vaid võib olla bakteriaalne ja mõningatel juhtudel vajada antibiootikumravi.

"Juhul kui ninakinnisus ja nohu püsivad pikka aega ning hingamisraskused on ka öösel ja kaasneb norskamine, tuleks kindlasti pöörduda arsti poole, sest põhjuseks võivad olla adenoidid, mis võivad vajada kirurgilist eemaldamist," märgib Kaldoja.

Adenoidne nohu on esimesest päevast alates mädane, värvilt kollakas või rohekas. Oluline on teada, et nohu ehk nina sekreeti tekitab adenoid mitte püsivalt, vaid aeg-ajalt. Sel juhul on vajalik jälgida lapse hingamist ka nohust vabal perioodil.

Kuidas nohu ravida?

Perearsti sõnul on nohu raviks oluline loputada nina mitmeid kordi päevas mereveega, see pakub leevendust ka allergilise nohu korral. "Spreid lastakse ninna püstises asendis, hingates pihustamise ajal kergelt sisse. Tilku tuleb panna ninna nii, et pea on viltu ja tilgapudeli ots suunaga ninasõõrme välisküljele, siis ei valgu ravim otse neelu, vaid jõuab kanalitesse, mis ühendavad nina põskkoopaga," õpetab Kaldoja.

Samuti soovitab ta köetud ja kuivades ruumides tekkiva limaskesta kuivuse puhul nina niisutada. Selleks sobib hästi soolaveega tehtav aur, kuid enne magamaminekut võiks manustada ka meresooladega salvi. Perearsti sõnul on salvi mugav määrida ka väikelastele, see kergendab hingamist ning seda võib kasutada mitu korda päevas.

Lisaks eelpool nimetatule on apteekides ilma retseptita saadaval erinevaid suukaudseid nohuravimid nii lastele kui täiskasvanutele. Ka on müügil ninapihusteid ja -salve, mis vähendavad nina limaskesta turset ja ninakinnisust. „Nende toodete pikaajaline või pidev kasutamine võib siiski nina limaskesta kuivatada ning verevarustuse parandamiseks tekib uuesti limaskesta turse," manitseb perearst nohuravimeid mõõdutundega kasutama, et mitte muutuda ravimitest sõltuvaks.
Imikute jaoks on Kaldoja sõnul olemas apteekides spetsiaalsed ninapumbad, mis aitavad eritist ninast välja tõmmata. Kui pärast eritise väljatõmbamist saab laps läbi nina hingata, pole ka täiendavaid nohuravimeid vaja kasutada. Kui aga lapse nina on kinni, tuleb kinnise nina raviks nina võimalikult palju meresoolasid sisaldava ninaspreiga loputada. See tegevus aitab nina limaskesta puhastada ja veeldab sekreeti nii, et seda on võimalik ninapumbaga välja tõmmata. Ninas asuvaid koorikuid aitab lahustada mineraalsooladel põhinev ninasalv.

Kinnist nina aitavad perearsti kinnitusel leevendada ka eeterlike õlide baasil valmistatud salvid rinnale määrimiseks. Magamise ajal kergendab hingamist ka teepuuõli või muu eeterlik aur, mida võiks tilgutada padjale või salvrätile kolm kuni viis tilka korraga.

Perearst manitseb aga ka eeterlikke õlisid kasutades ettevaatusele - allergilise nohu korral võivad tugevad lõhnad nina hoopis ärritada ja süvendada selle kinnisust.

Suurematele lastele ja täiskasvanutele võib Kaldoja kinnitusel hästi mõjuda põskkoobaste piirkonna soojendamine: soojad soolakotid, soojad keedetud munad ja muu vanaemadeaegne rahvatarkus. "Hästi mõjuvad ka soojad jalavannid ning soolaveeauru ja eeterlike õlidega aurude sissehingamised," lisab perearst.

Ära kannata nohu lõputult!

Nohust lahtisaamiseks tuleb lapsi õpetada nina õigesti nuuskama. "Oluline on nuusata üks ninapool korraga, kuid mitte liiga kõvasti. Kahte ninapoolt korraga nuusates võib sekreet sattuda kõrva, põse- või mõnda muusse koopasse," selgitab ta. Ka ei tuleks nohu korral lastele nuuskamist meelde tuletada.

Kui nohuga kaasneb rögane köha või kinnine nina, tuleb perearsti sõnul vältida piima- ja nisutooteid, kuna need suurendavad lima teket. Ninakinnisusest võib tekkida aga kurgu kuivus, sest siis saab hingata vaid läbi lahtise suu ja nii muutub kuivaks ka suu limaskest. Seda häda saab leevendada imemistablettide ja kurguspreidega.

"Kui nohule lisanduvad aga kõrge palavik, kõrvavalu, kõrvad lukus tunne, peavalu, otsmiku- või põskkoobaste piirkonna valu, siis tuleb kindlasti pöörduda perearsti poole," märgib perearst, et nohu ei tohiks lõputult kannatada.