Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
19. jaanuar 2016, 10:12

KÕRGVERERÕHUTÕBI KIMBUTAB? Joo teed, vähenda stressi ja liigu rohkem!

Kõrgvererõhutõbi võib tabada meist igaüht ootamatult. Pikemalt kestnud terviseprobleem nõuab ravimitega korrigeerimist, kuid kuidas hoida oma tervist looduslike vahenditega?

15 aastat apteekrina töötanud Viivika Kook kinnitab, et apteegis kohtab ta igapäevaselt järjest rohkem kliente, keda vaevab kõrgvererõhutõbi. Teda muudab murelikuks tõik, et tegu on järjest nooremate inimestega. „Kõrgvererõhutõbi peaks olema ikkagi vanemate inimeste haigus," selgitab ta.

Samas on kõrge vererõhu põhjustajaks stress, depressioon ja eluga kaasnevad pinged ning need on olemas ka kõik noortel.

Kogenud apteekrina teab ta aga ka, et arstidki proovivad esialgu vererõhku alandada toitumise korrigeerimise ja võimalikult looduslike vahenditega. "Kui neist pole tolku, pannakse ravimid peale," märgib apteeker.

Mida inimene ise saab oma vererõhu alandamiseks teha?

„Tervislik toitumine on väga oluline. See tähendab vähem rasvase toidu söömist ja rohkem liikumist. Pingeid tuleks maha võtta, ka seda aitab teha näiteks õues liikumine," soovitab apteeker. Ka tuleks tema sõnul loobuda alkoholi tarbimisest ning suitsetamisest, need kahjulikud tegevused on pahatihti kõrge vererõhu põhjustajaks.

Looduslike abivahenditena võib apteekri sõnul katsetada vererõhuteesid. "Näiteks veisesüdamerohi aitab vererõhku alandada. Seda eraldi taimena enam ei müüda, küll on see saadaval nii tinkruuri kui tablettidena," lausub Kook. Südametilkades on veisesüdamerohule sageli lisaks ka piparmünt ja palderjan.

Lisaks on veel vererohuteesid, millel on apteekri sõnul lihtsalt rahustav toime. Ka võib kõrge vererõhu korral kasutada rahustavaid südametilku ja palderjani.

Apteeker manitseb siiski ka raviteedega piiri pidama, sest liigselt tarvitades võivad need hoopis kehvasti mõjuda. Teesid tuleks juua ikkagi ennekõike stressirikkal perioodil.

Viivika Kook nendib, et paraku on elu selline, et enamik inimesi ei suuda oma elustiili muuta. „Igapäevane elu ja töö tekitavad nii suurt stressi, et sellega ei tulda toime.

Lõpuks hakatakse ikkagi ravimeid tarvitama," tõdeb apteeker lisades, et elustiiliga samavõrd mõjutab kõrgvererõhu teket ka pärilik faktor. Ka võib kõrge vererõhk inimest tabada pingeperioodil, kui inimest tabab äkiline elusündmus.

See tähendab, et tegu on haigusega, mille eest põgeneda ei anna. "Sa võid seda edasi lükata ja või ravimitega kontrolli all hoida, kuid päriselt lahti ei saa sellest kunagi," hoiatab apteeker. Tema sõnul ei ole tegu kroonilise haigusega, kuid mingil perioodil kipub haigus siiski ägenema. ""Krooniline on see südamehaigustega kaasuvana," selgitab Kook.

Apteeker märgib ka, et nii uskumatuna, kui see ei kõla, võivad vererõhku tõsta ka teised rohud, mida ei oska kahtlustadagi. Näiteks nimetab ta Sudafedi tablette.
Lohutuseks kõigile kõrgvererõhu käes kannatajatele lausub Kook, et suvekuudel on elu kergem, sest palavusega veresooned laienevad ja see soodustab vererõhu madalamal tasemel püsimist.

Kuigi kogenum apteeker võib juba sisse astuva kliendi pealt vaadates öelda, et kas tegu on potentsiaalse kõrgvererõhu alla kannatajaga või mitte, soovitab Kook kõigil inimestel endale meenutada, et tervislikud eluviisid ja värskes õhus viibimine aitab haiguseid ennetada. "