Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
3. veebruar 2016, 10:22

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Mis on diastaas? (1)

Kõhusirglihas on kõhu eesmise rühma lihas, mis algab roietelt ja rinnakult ning kinnitub häbemeluule. Lihaskimpude vahel paikneb sidekoeline kõhuvalgejoon.

Teatud tingimustel, mil avaldub tugev surve või jõud kõhu eesseina suunas, võivad lihaskimbud ülevenituse tagajärjel üksteisest eemalduda rohkem kui 2 cm ja sel juhul räägitakse kõhusirglihase lahknemisest ehk diastaasist. Diastaas võib ohustada nii naisi, mehi kui ka lapsi.

Põhjuseks võivad olla raseduse ajal suurenev emakas, rasvkoe ladestumine kõhu piirkonda, lihas­nõrkus, kõhulihaste vale treening, agressiivne üldtreening või ületreenitud jäigad kõhulihased. Riskifaktoriks on ka mitmikrasedus, korduvsünnitus, suur loode.

Kõhu-, tuhara- ja vaagnapõhjalihaste hea toonus tagab korrektse rühi ja aitab hoida vaagna­õõne organeid kindlas asendis. Lihaste toonuse vähenedes, vajuvad elundid (emakas, tupp, kusepõie seinad) raskusjõu mõjul allapoole ja kaasnevad nende elundite funktsioonihäired. Diastaasi korral puudub kõhu eesseinal lihaseline tugi, mis võib viia siseorganite väljavõlvumiseni (kõhu eesseina songad).

Nõrk lihaskond ei stabiliseeri lülisammast ja vaevaks võivad saada alaselja- ja vaagnavalud. Rasedusaegne laiaulatuslik diastaas võib põhjustada ka emaka ettekaldumist, mistõttu muutub raskemaks lapse väljutamine sünnitusel.

Kõhusirglihase lahknemise korral ei abista harjutused, mida pakuvad spordiklubid. Ka mitte need, mida reklaamitakse kehakuju korrigeerivate harjutustena. Monika loos mainitud Shaun T Insanity harjutusvara ei sobi sünnitusjärgsel perioodil (kuni 6 kuud), sest see treening on väga intensiivne. Sünnituse järel ei pruugi naise nõrgenenud lihaskorsett stabiliseerida lülisammast, elastsed liigesesidemed ei fikseeri liigeseid, nõrgad vaagna­põhjalihased ei toesta siseorganeid.

Tulemuslikku harjutusvara valdavad füsioterapeudid, kes on läbinud spetsiaalse ettevalmistuse. Seetõttu soovitan abi saamiseks pöörduda spetsialisti poole, kel on litsents ja kes valdab õiget harjutuse õpetamise metoodikat.

Teadusuuringutel põhinev Tupler Technique on efektiivne ja aitab kõhusirglihase asendi pärast lahknemist tulemuslikult taastada.

Neid harjutusi ei saa sooritada mehaaniliselt, vaid tuleb tunnetada lihast, mis tööle rakendub, ja pingutuse suurust, samuti tuleb osata lihast lõdvestada. Vaagnapõhjalihaste nõrkuse ja organite allavaje korral tuleb koos kõhuristilihasega pingutada ka vaagnapõhjalihased. Vastasel korral võimendub organite allavaje.