Aedes sääsed, kes lisaks zika-viirusele kannavad edasi ka dengue palavikku ning Chikungunya viirust.Foto: Vida Press
Hea nõu
10. veebruar 2016, 14:18

Infektsionist: Zika-viiruse riskipiirkonnast saabudes joo rohkelt ja kasuta kondoomi (4)

Kui inimene tuleb Zika viiruse riskipiirkonnast tagasi, pole tema puhul muud soovitada, kui võtta aeg maha, juua rohkesti vedelikku ning kasutada kondoomi, ütles Lääne-Tallinna keskhaigla infektsioonikontrolli arst Pille Märtin.

Riskipiirkondadesse reisides soovitab Lääne-Tallinna keskhaigla infektsioonikontrolli arst Pille Märtin meditsiiniportaalile Med24 antud intervjuus enim tähelepanu pöörata purukahammustuste vältimisele ehk kasutada putukatõrjevahendeid, kanda pikkade käistega riideid, pikki pükse. "Sääsed, kes seda viirust levitavad, lendavad kõige rohkem ringi ennelõunasel ja pealelõunasel ajal enne loojangut," tuletab ta meelde, et oluline on sel ajal putukahammustusi vältida. Ka magama minnes tuleks putukavõrke kasutada. "Kuna viiruse vastu puudub vaktsiin ja puudub ka etioloogiline ravi, siis see on kõige olulisem, mida inimene ise teha saab," rõhutab infektsionist.

Noortel naistel, kes planeerivad aasta jooksul rasestuda või juba on lapseootel, soovitatakse seda piirkonda vältida. "Aga kui on vaja reisida, on kõige olulisem putukahammustuste vältimine," ütles ta.

Zika-viiruse levik algas Aafrikast, aga kõige suurem puhang on praegu Lõuna- ja Kesk-Ameerika riikides. Riskipiirkonda kuuluvad ka Kariibi mere saared. Enne seda on viirust leitud ka Vaikse-Ookeani saartelt ja ka Kagu-Aasias.

Riskipiirkonnast saabudes tuleb Märtini sõnul teada, et viiruse peiteperiood on keskeltläbi nädal, võib-olla ka kümmekond päeva. "Esmased sümptomid on 37-38 kraadine palavik ja sellele kaasuv lööve üle keha ning lihas- ja liigesvalu," loetleb ta märke, millega tasuks pöörduda nakkusarsti juurde ja kindlasti mainida, et on viibitud riskipiirkonnas. Sarnaseid sümptomeid annavad ka teised samade sääseliikide poolt levitatavad viirushaigused nagu chikungunya ja dengue. Lihtsalt peale vaatamisega on neil keeruline vahet teha. Neist ühegi vastu etioloogilist ravi ei ole.

Infektsionisti sõnul levib viirus vaid sääskede vahendusel. Siiski võib viirusekandja inimene tunda end tervena ning seepärast soovitatakse riskipiirkonnast naastes hoiduda 28 päeva jooksul doonorlusest, sh ka elundidoonorlusest, sest veri võib olla ülekande mõttes ohtlik. Üksikjuhtumil on jäänud viirus ka seemnevedelikku pidama rohkem kui nädalaks.

"Kui tavaline inimene tuleb riskipiirkonnast tagasi, siis tema puhul ei olegi midagi muud soovitada, kui võtta aeg maha, juua rohkesti vedelikku, kasutada kondoomi. See ei ole niisugune ohtlik haigus nagu Ebola, mis on väga nakkav ja kõrge suremusega," lausus Märtin.