Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
12. veebruar 2016, 12:40

Seitse supertoitu, mis aitavad külmetushaigusest kiiremini paraneda (2)

Külmetushaigused on sügistalvisel perioodil inimeste elus lahutamatuks kaaslaseks ning töövõime langetajaks. Hea uudis on aga see, et haigestudes ei pea ilmtingimata ravimeid neelama hakkama – on mõned supertoidud, mis aitavad leevendada nii nohu, köha, valutavat kurku, peavalu kui palavikku.

Veebikülg Eat This Not That toob välja seitse supertoitu, millest külmetushaiguste korral abi on.

1. Austrid on parimad loodusliku tsingi allikad, tsink on uuringute andmeil aga aine, mida regulaarselt tarbides kaovad haigussümptomid mõne päevaga.

2. Kanasupp võib tõesti leevendada külmetushaiguste nähte. Ka ajakirjas American Journal of Healthcare ilmunud uuring kinnitab, et kanasupi külmetusviiruste vastane mõju peitub aines nimega karnosiin. See kanarinnast ja kanapuljongist leitud ühend aitab organismil võidelda gripilaadsete sümptomitega. Et toime oleks tõhusam, tuleks seda haiguse ajal süüa pidevalt. Lisaks pakub kuuma kanasupi söömine leevendust ka kinnisele ninale.

3. Kiivi on üks võimsamaid looduslikke abivahendeid külmetushaiguste ravis. Ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud uuring kinnitab, et kiivide söömine leevendab külmetushaiguste sümptomeid ning lühendada haigusperioodi. Kiivide pidev tarbimine tugevdab ka immuunsüsteemi.

4. Jogurt. Ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud uuring toob välja, et 12-nädalane probiootikumide tarbimine tugevdas immuunsüsteemi ning lühendas külmetushaiguste kestvust. Teadlaste hinnangul aitavad jogurtis kui kõige laiemalt kasutuses olevas probiootilises tootes peituvad mikroorganismid kehal ka põletikuliste reaktsioonidega toime tulla.

5. Mandlid. Peotäiel mandlitel on külmetushaigusi ennetav ning nohu raviv toime, kuid haigestudes tuleb neid süüa pidevalt. Ajakirjas Microbiology Letters avaldatud uuringu kinnitusel on võlusõnaks mandlites peituvad polüfenoolid, mis aitavad kehal viirustega võidelda. Ilmnes ka, et nahaga mandlid on külmetushaiguste tõrjumist silmas pidades kasulikumad.

6. Mesi. Teadlaste hinnangul on mesi parim looduslik ravi köha leevendamiseks ja raviks.

7. Küüslauk sisaldab ainet nimega allitsiin, mis aitab organismil bakteriaalsete ja viiruslike infektsioonidega toime tulla. Samuti aitab küüslaugu pidev tarbimine tugevdada immuunsüsteemi. Seejuures on hea uudis see, et tarbima ei pea küüslauku ennast, vaid samaväärselt toimivad ka küüslaugutabletid või –ekstrakt, millel ei ole sellele köögiviljale iseloomulikku haisu.