Foto: PantherMedia / Scanpix
Silja Paavle 25. veebruar 2016 12:20
Kõhugripi saabudes haaravad paljud pipraviina järele, sest rahvapärimuse järgi olevat sel joogil kõhuhädadele leevendav mõju. Kas see tõesti aitab?

Tartu Ülikooli farmakoloogia professor Anti Kalda ei soovita kõhugripi tarbida puhul pipraviina ega mõnda teist alkohoolset jooki. Tema sõnul on kõhugrippi (viiruslikku gastroenteriiti) enamasti põhjustavad noroviirused alkoholi suhtes vähetundlikud.

„Gastroenteriidiga patsientidel esineb kõhulahtisus ja oksendamine, mille tulemusena võib organismis tekkida vedelikupuudus. Alkohol, eriti kange alkohol, põhjustab samuti dehüdratatsiooni, mistõttu haige seisund võib veelgi halveneda," selgitab professor ja soovitab samuti kõhugripi profülaktikaks pesta käsi sageli vee ja seebiga ning vältida rahvarikkaid kohti.