Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. veebruar 2016, 09:38

Mereannid vähendavad riski haigestuda Alzheimeri tõppe

Hiljutise uuringu kohaselt tuleb Alzheimeri tõve riski vähendamiseks süüa vähemalt üks toidukord mereande nädalas.

Ajakirjas JAMA avaldatud uuringus vaadeldi 544 isikut suuremast kliinilisest neuropatoloogilisest kohortuuringust aastatest 2004-2013, kes olid andnud nõusoleku oma aju lahkamiseks pärast surma, kirjutab portaal Med24.. Teostati 286 isiku aju surmajärgne uuring. Inimeste keskmine vanus surres oli 90 aastat ja 67 protsenti uuritavatest olid naised.

Mereandide tarvitamist uuriti toitumise küsimustiku abil vähemalt ühel korral, 20 protsenti uuritavatest oli täitnud küsimustikku kaks korda ja 36 protsenti kolm korda. Esimene küsimustik täideti keskmiselt 4,5 aastat enne surma.

Leiti, et ühe või rohkema mereande sisaldava toidukorra olemasolu nädalas oli seotud selgelt väiksema Alzheimeri tõvele iseloomuliku patoloogia leiuga ajus ning oli seotud ka väiksema riskiga makro- ja mikroinfarktide esinemiseks ajukoes.

Kuigi mereandide sagedasemate tarvitajate ajus oli kõrgem elavhõbeda tase, ei olnud see seotud suurema neuropatoloogilise leiuga lahangul. Elavhõbeda suurt kogust seostatakse neurokognitiivse arengu pärssimisega.

Lisaks ei leitud statistiliselt olulist seost kalaõli toidulisandite tarvitamise ja neuropatoloogilise leiu vahel. Kalaõli tarvitajaid oli uuritavate isikute hulgas vähe.

Uuringu tulemused kattuvad varasemates uuringutes leituga, kus ei ole leitud seost Alzheimeri tõvega patsientide ja kontrollide elavhõbeda kontsentratsioonide vahel ajukoes, seerumis või täisveres.

Sestap võib väita, et mereandide söömise piiramine kõrge elavhõbedasisalduse kartuse tõttu ei ole põhjendatud. Rasvase kala söömine vähemalt üks kord nädalas võib eakatel olla neuroprotektiivse mõjuga, aidates pidurdada kognitiivset allakäiku.