Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
2. märts 2016, 11:15

Seitse pika säilivusajaga tervislikku toitu (4)

Paljud pikalt säilivad toiduained on reeglina täis säilitusained. Kuid – on olemas ka mõned tervislikud toiduained, millel on pikk säilivusaeg.

Real Simple toob välja mõned seesugused.

1. Mandlid on täis küllastumata rasvhappeid, need on tulvil e-vitamiini ja kiudaineid. Kui mandleid hoida külmkapis, võivad need säilida kuni aasta.

2. Pruun riis on kiudainete, E-vitamiini ja antioksüdantide rohke. Avamata pakendis säilib pruun riis toatemperatuuril aasta. Pärast pakendi avamist tuleks riis ära kasutada poole aasta jooksul.

3. Chia seemned on kiudainete ja kaltsiumirikkad, neid on seostatud võimega alandada vererõhku. Õhukindlas karbis ja jahedas hoituna võivad need säilida kuni aasta.

4. Kuivatatud oad. Erinevalt konserveeritud ubadest, mis tavaliselt on soolarikkad, on kuivatatud oad kõikvõimalikest lisanditest vabad. Need on head kolesteroolivabad valguallikad, mis võivad sahvris säilida kuni kaks aastat.

5. Pähklivõid on täis valke ning südametervislikke monoküllastumata rasvu. Suletuna seisab pähklivõi toatemperatuuril üheksa kuud, pärast avamist kolm kuud. Eelista purke, millel on võimalikult lühike koostisosade nimekiri.

6. Oliiviõli on suurepärane monoküllastumata rasvade allikas. Avamata pudel säilib toatemperatuuril aasta, avatuna kuus kuud.

7. Quinoa sisaldab üheksat asendamatut aminohapet ning säilib sahvris kuni neli kuud.