Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. märts 2016, 15:50

Kuus põhjust, miks targad naised dieeti ei pea (4)

Targad naised teavad, et dieedipidamisel pole mõtet: on teaduslikult tõestatud, et need üldiselt ei toimi.

Mitme raamatu autor Charlotte N. Markey toob portaalis Psychology Today kuus põhjust, miks dieeti ei peaks pidama. 

1. Dieedi tulemusel võib kilosid hoopis lisanduda, mitte ära kaduda. Sellest kiputakse aga mitte rääkima. Ühe kaks aastat kestnud uuringu käigus jälgiti dieedipidajaid ning selgus, et keskmiselt kaalusid inimesed pärast dieeti rohkem kui dieedi alguses.

2. Dieedile kulub palju väärtuslikku vaimujõudu. Dieedi ajal jälgivad inimesed, mida nad söövad või loevad kaloreid, süsivesikuid või rasvagramme. See kurnab aba aju. Vaimset energiat analüüsinud teadlased on kindlaks teinud, et dieeti pidavatel inimestel on võrreldes normaalselt söövate inimestega sageli raskusi keskendumisega, neil on keerulisem omandada uut informatsiooni, nad ei lahenda probleeme kuigi hästi ja neil on madalam enesekontroll. See tähendab, et dieedipidamine vähendab vaimujõudu, mida võiks kulutada olulisemate asjade tegemiseks.

3. Dieet tekitab sundmõtteid. Näiteks, kui tead, et ei tohiks endale magusasöömist lubada ja püüad mõtteid magusalt eemale peletada, hakkad sa just magusale mõtlema. See on irooniline, kuid kui inimene püüab millelegi mitte mõelda, mõtleb ta sellele mitu korda sagedamini.

4. Dieedi ajal ei tohi süüa niinimetatud halbu toite. Uurimistulemused näitavad, et kui püüame kõrvaldada kõik halvad toidud oma menüüst, on tulemuseks see, et me sööme neid liiga palju. Sestap on mõistlikum endale kõike lubada, kuid jälgida koguseid. Liiatigi näitab üks uuring, et kui inimesed võisid süüa iga päev midagi magusat, kaotasid nad suurema tõenäosusega kaalu kui need, kes hoidusid maiustustest täielikult.

5. Dieeditajad võivad toiduga liiale minna. Dieediga alustades ja näiteks maiustusi ja rasvu täielikult vältides võib inimene ühel hetkel libastuda, sest ta hakkab kahtlema ja küsima – milleks see kõik küll vajalik on. Ja siis ei piirdu sa ühe magustoiduga, vaid võtad selle asemel kolm, ühe sõõriku asemel pistad pintslisse neli. Seejuures oled sa veendunud, et alustad dieeti uuesti, näiteks esmaspäeval. Kuid vahepealne libastumine võib kehakaalule hoobi anda, toob kaasa kaalutõusu ning süütunde. Seega on nii psüühikale kui kehakaalule mõeldes parem, kui sa lubaksid endale alati ühe magustoidu.

6. Iga kord, kui dieedipidamine ei õnnestu, teenib keegi selle pealt raha. Kehakaalu kontrollimist uurinud teadlased teavad, et dieedipidamist propageeriva tööstuse esindajad on väga õnnelikud, kui inimesed peavad dieete ja ebaõnnestuvad. Kui üks dieet veab alt, leiab ta tõenäoliselt ju uue, mida proovida ja on nõus selle eest ka maksma. Sest mõtle ise – mis saaks miljardeid dollareid väärt dieeditööstusest siis, kui juba esimene dieet mõjub ja häid tulemusi annab? See kukuks ju lihtsalt kokku!