Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. märts 2016, 14:50

Ettevaatust! Kella keeramine ja ilmamuutused võivad kaasa tuua hooajalised peavalud (7)

Hooajalised peavalud on põhjustatud kella keeramisest või ilmamuutustest. Kuidas nendega toime tulla?

Pole üldse haruldane, et kevadeti kimbutavad inimesi allergiast tulenevad, suvel taimede õitsemisest, sügisel hallitusseentest ning talvel tolmust tulenevad peavalud, kirjutab Everyday Health.

Illinoisis Maywoodis erapraksist pidav neuroloog Sonia Lal ütleb, et inimese jaoks kõige soodsama prognoosiga on hooajaline kobarpeavalu. Kuid ka migreen võib olla hooajaline. Näiteks 31-aastane Corinne Sheh on migreeniga kimpus olnud teismeeast peale kevadeti ja sügiseti ehk siis, kui keeratakse kella.

Mis on hooajaliste peavalude taga? Arstid täpselt ei tea, kuid arvatakse, et tegu on sisemise rütmi häirimisega. Sisemine rütm on äärmiselt tundlik päevavalgusele ning aitab unetsükleid kontrollida. Kella keeramine toob ennekõike kaasa muutused unetsüklis ning see põhjustab ka hooajalisi peavalusid.

Kobarpeavalud esinevad hooajaliste peavaludena Lali kinnitusel enim just kella keeramisega seoses. Suvel on inimesed kimpus valdavalt migreeniga, sest seda soodustab tundlikkus kuumale ilmale ning õhurõhule. On olemas inimesi, kelle migreeni järgi võib saabuvat tormi ennustada enne, kui ilmaennustajad sellele jälile jõuavad.

Kuid mõjutagu peavalu, mis tahes – oluline on teadvustada oma peavalu põhjust. Corinne Sheh ütleb, et on kella keeramise perioodidel õppinud olema enda suhtes tähelepanelik. Ta jälgib, et oleks piisavalt uneaega ning ka toit tervislik.

Kelle peavalud on põhjustatud õietolmust või hallitusest, võiksid proovida allergiaravimeid ning vältida õues käimist. Ning igal juhul on mõistlik oma arstiga nõu pidada.

Kuidas hooajalise peavaluga toime tulla?

·  Pea peavalupäevikut, soovitab neuroloog. Kui ilmneb, et tegu on hooajalise valuga, on võimalik tegeleda selle ennetamisega.

·  Peavaluhooajal väldi teisi peavaluvallandajaid, olgu see siis toit, stress, suitsetamine, alkohol, vahelejäänud söögikorrad või vähene magamatus.

·  Piira allergiaperioodil õues viibimist, kohanda eluruumid vastavaks.

·  Võimalusel püüa oma peavaluhooajal puhata ehk tee see periood võimalikult stressivabaks.