Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. märts 2016, 13:15

Hambad ja igemed ootavad hella kohtlemist (1)

Igemed hakkavad taanduma üldiselt vanemas eas, kuid seda probleemi võib näha mõnikord ka noorukitel ja lastel. Tihti oleme probleemide tekkes ise süüdi, kui harjame hambaid liiga jõuliselt.

„Mul on mitmel hambal kael veidi paljastunud. Algul olin ka ehmunud, et äkki on tegu parodontoosiga. Katsun hambaid leebemalt harjata, kuna minu arst ütles, et inimesed ise nühivad hambaid pestes oma hambakaelad paljaks,” ütleb 45-aastane Karina. Ta tunnistab, et vahetas tugeva hambaharja välja pehmema vastu ning on muutnud ka harjamistehnikat – hoidub igemete liigsest harjamisest. „Meie suguvõsas on paljudel vanemas eas igemed taandunud ja hambad on seetõttu hellaks muutunud,” lisab ta.

Nii nagu keha vananeb, pole ka meie suuõõs kaitstud vananemisprotsessi eest. Aja jooksul igemed taanduvad, paljastades eriti tundliku hammaste juurte osa.

„Igemete taandumisel ehk retsessioonil on mitu põhjust ning tegemist võib olla mitme probleemi kombinatsiooniga,” ütleb Maxilla hambakliiniku hambaarst Olga Sjomina. Põhjuseks võib olla vale hambumus või üksikud vales suunas (viltu) kasvavad hambad, mis soodustavad probleemi teket. Mälumisrõhk langeb hammastele valesti ja see traumeerib nii hammast kui ka seda ümbritsevaid kudesid, lisaks on selliseid hambaid raskem puhastada. Sjomina sõnul võib igeme taandumine olla parodontoloogiliste probleemide ja suuõõne mittepiisava hügieeni tagajärg. Samas liiga agressiivne hammaste puhastamine ning kõva hambaharja kasutamine kahjustab nii iget kui ka hammast. „Geneetika mängib samuti oma rolli ning mõnel inimesel on igemete taandumine seotud pärilikkusega,” märgib hambaarst.

Igemete taandumine vanust ei küsi

Dr Sjomina möönab, et üldiselt on vananedes sellisele igemete taandumisele, mis jätab hambakaela paljaks, rohkem ohtu, kuid seda probleemi võib näha mõnikord ka noorukitel ja lastel. Keele- või huuleneedi kandmine paraku ei ole igemete ja hammaste jaoks sugugi hea, kuna kokkupuutumisel hamba ja igemega võib see traumat tekitada. Naistel võib igemete taandumine olla tingitud hormonaalsetest muutustest (rasedus, menopaus). Suitsetajatel on mõnikord rohkem probleeme hambakatu eemaldamisega, mis võib samuti soodustada igemete taandumist.

„Üks riskifaktor igemete taandumiseks on suukuivus. See võib tekkida mõningate ravimite tarvitamise tagajärjel ning seda probleemi esineb rohkem vanematel inimestel,” selgitab dr Sjomina.

Ravita võib hambast ilma jääda

Hammaste tundlikkus, paistes ja veritsevad igemed, kaaries ning halb hingeõhk annavad märku, et on vaja minna hambaarsti visiidile.

„Igeme taandumine nõrgendab hammast ja hambad muutuvad tundlikumaks. Lisaks sellele võib hambakaelale tekkida karioosne kahjustus ehk hambaauk,” selgitab Sjomina. Kui taanduvad igemed jätta tähelepanuta ja neid ei ravita, võib tulemuseks olla kahjustunud hambaluustik ning seda toetav kude, mis omakorda võib viia hammaste väljalangemiseni. Hambaarst rõhutab, et suuõõnes esinevate probleemidega tuleb tegeleda õigeaegselt, mitte lasta olukorral hulluks minna.

Mida teha, kui igemed on juba taanduma hakanud? „Sõltuvalt probleemist kaetakse hambaid ka kaitsva lakiga või parandatakse täidistega. Igemejoont on võimalik igemeplastika abil ka kirurgiliselt ülespoole viia. Sellega tegelevad enamasti parodontoloogid,” selgitab Sjomina.

Ta rõhutab, et regulaarne ja korralik suuõõne hügieen on väga tähtis. Pärast hammaste puhastamist ei tohi jääda hambakattu, kuid on vaja meeles pidada, et hambaid ja igemeid ei tohi ka liiga kõvasti hõõruda. Hambaniidi ja hambavaheharjakeste kasutamine aitab väga hästi hambakattu eemaldada.

Artikkel ilmus esmakordselt BENU ajakirjas "Ilu ja Tervis" (kevad 2016), mis on tasuta saadaval BENU apteekides nii eesti kui vene keeles.