Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. märts 2016, 10:43

Ohoo! Koolidesse paigaldatud veeautomaadid aitavad ülekaaluga võidelda (3)

New Yorgis läbi viidud katse kinnitas: veeautomaatide olemasolu koolis tähendas poistel kehamassiindeksi langust 0,025 võrra ning 0,9% vähenes tõenäosus olla ülekaaluline. Tüdrukutel vähenes kehamassiindeks 0,022 võrra ja ülekaalulisuse tõenäosus vähenes 0,6%.

Mõnikord võib väga lihtsal sekkumisel olla mõjuv tagajärg, vahendab meditsiiniportaal Med24 katset, mille käigus paigaldati 2009. aastal 40% New Yorki koolisööklatest veeautomaadid, kust lapsed said võtta tasuta külma vett.

Hinnati, kas veeautomaatidel on mõju laste kehamassiindeksile (KMI), ülekaalule ja rasvumisele. Samuti hinnati piima ostmist, mis võiks olla potentsiaalne kaalu languse põhjus. Kuigi piim on laste tervisele kasulik, sisaldab see kaloreid ja USAs on kombeks juua palju maitsestatud piimasid, eriti šokolaadipiima, kuhu on lisatud suhkruid.

Uuring kestis aastatel 2008–2013, hõlmas kokku 1227 kooli üle miljoni õpilasega. Lisaks kehamassindeksi langusele ning ülekaalulisuse tõenäosuse vähenemisele tõi katse kaasa ka šokolaadipiimade ostmise languse 12,3 poolepindise piimapaki võrra ühe õpilase kohta aastas. Väherasvaste piimade ostmine ei vähenenud nii palju.

Kuigi arvuliselt olid muutused KMI ja rasvumise osas väiksed, on teadlaste hinnangul tegemist siiski odava ja lihtsalt kättesaadava sekkumisega laste ülekaalu ja rasvumise vähendamiseks. Vee joomine magustatud jookide asemel toob eeldatavasti kaasa ka teisi soodsaid muutusi tervises, näiteks hambakaariese esinemise vähenemine, parem kognitiivne funktsioon ja organismi normaalne veetasakaal.