Erik Saar ei ole vaatamata raskele tõvele jätnud oma optimismi: kui pikki rattatreeninguid teha ei saa, hoiab ta end vormis Jack Russelli terjeri Lottega pikki jalutustiire tehes. Foto: Silja Paavle
Keha
17. märts 2016, 17:44

Et Eriku tulevik ja ravi kestvus on teadmata, saab tema ravi heaks jätkuvalt annetada pangaülekandega fondi kontole (selgitusse märkige "Erikule"). Maksesaaja: SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud Elu. Swedbank: EE212200221059073061 | SEB: EE211010220228917224 | LHV: EE137700771001442514 | Danske: EE133300332166860001 | Nordea: EE591700017003638161

Haruldase kopsuvähiga kimpus olev mees pettus Eesti riigis: "Olen kogu elu olnud aus maksumaksja. Nüüd, kui mul on abi vaja, on see vaid minu probleem." (111)

"Ma olen Eesti riigis tõsiselt pettunud. Olen kogu elu olnud aus maksumaksja, kuid nüüd, kui mul on abi vaja, öeldakse, et see on minu probleem," kurvastab Erik Saar – haruldase kopsuvähiga kimpus olev mees, kelle ravi haigekassa ei rahasta.

"Ma olen Eesti riigis tõsiselt pettunud. Olen kogu elu olnud aus maksumaksja, kuid nüüd, kui mul on abi vaja, öeldakse, et see on minu probleem," kurvastab Erik Saar – haruldase kopsuvähiga kimpus mees, kelle ravi haigekassa ei rahasta.

Erik Saarel (49) diagnoositi kartsinosarkoom. Tegu on väga haruldase kaheosalise vähiga – kartsinoomi esinemise tõenäosus on 1% ning sarkoomil 0,1% kõigist kopsuvähkidest.

Veel mõne kuu eest ei osanud kahe lapse isa Erik uneski näha, et teda sellised õudused tabavad. Tõsi, möödunud suvel märkas terve ja sportlik mees, et aia niitmine võttis ta võhmale. Sügisel hakkas kurgus kriipima ning Erik köhatas pidevalt nagu suitsumehed seda ikka teevad. Erik pole eales suitsu teinud, köha pani ta kehvade ilmade süüks.

Aasta viimasel päeval minuti pealt haiglasse

Kui aasta lõpus tekkis puhkuse tõttu aega rohkem, mõtles mees, et võiks end arstile näidata. Aasta eelviimasel päeval Maarjamõisast mööda sõites see meenus ning ta keeras auto parklasse. Perearst saatis mehe röntgenisse ning lepiti kokku, et Erik helistab talle mõne tunni pärast. Kuid perearst tegi seda röntgenipiltide saabudes ise ning suunas mehe kohe erakorralise meditsiini osakonda. Seal taheti mees kohe haiglasse võtta. "Mul on vaja laps koju viia ja auto on siin tasulises parklas," leidis mees vabandusi, miks seda mitte kohe teha ning leppis uuringud järgmiseks päevaks.

Aasta viimasel päeval haiglasse minnes oli ta veendunud, et piduliku õhtu veedab ta oma pere seltsis. Kuid võta näpust – ilmnes, et parem kops on täiesti vee sees ning ta pandi minuti pealt haiglasse. Arstid arvasid kohe, et tegu võib olla vähiga.

Erikule tehti ribide vahele auk, pandi toru kopsuõõnde ning anti kanister näppu – sinna hakkas nirisema kopsu kogunenud vesi. Kokku tuli seda sealt välja pea neli liitrit. Liikuva eluviisiga Erik kõndis ise igavuse peletamiseks, kanister näpus, mööda Maarjamõisa haigla koridore edasi-tagasi, et saada igapäevaselt täis soovitatavad 10 000 sammu.

Ühe kuu ravimid maksavad 4780 eurot

Pärast kahte nädalat haiglas olemist oli selge – Erikul on kopsuvähk. Kogu selle vee kopsus oli põhjustanud kuuesentimeetrise läbimõõduga kasvaja.

"Kust see tuli? Miks nii järsku?" küsis mees ja keegi ei osanud talle vastata. Ta meenutab, et käis oktoobris perearsti juures ning siis oli vereproov täiesti korras.

Täpse diagnoosi saamiseks läks veel paar nädalat ning ilmnes, et tegu on äärmiselt haruldase vähivormiga. Nii haruldasega, et ka arstidel pole selleks ravi varnast võtta.

Edasi lugemiseks: