Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
30. märts 2016, 09:26

Neli imelihtsat nippi ainevahetuse kiirendamiseks (12)

Kiire ainevahetus ja see, et võiks süüa kõike, mida soovid, on iga inimese unistus. Õnneks saab selleks igaüks ka ise üht-teist ära teha.

Apotheka farmatseut Kerli Valge annab neli imelihtsat nippi ainevahetuse kiirendamiseks.

* Maga piisavalt. Unepuudus on kahjulik väga erinevatel põhjustel ja ka ainevahetuse aeglustamine kuulub nende hulka. Uuringud on leidnud seose ainevahetuse ja une vahel – liiga vähene uni võib ainevahetuse mitu korda aeglasemaks muuta. Lisaks aeglustab unepuudus kalorite põletamist ja suurendab söögiisu, eriti just magusate ja rasvaste toitude järele. Kui aju ei saa piisavalt und, siis ei tooda organism ka piisavalt kehale vajalikku kasvuhormooni, samuti võivad tekkida väsimuse ja depressiooni märgid. 7-8 tundi korralikku und aitab hoida kehakaalu normis, leevendab peavalusid ning tõstab muuhulgas märgatavalt ka energiataset.

* Ära unusta hommikusööki. Hommikusöök on päeva kõige olulisem eine. Kui see vahele jätta, langeb ka keha energiakulutus. Kes seni pole hommikusöögile erilist rõhku pannud, peaks oma organismi hommikusöögiga kindlasti harjutama hakkama. Alustada võiks näiteks ühe banaaniga või teha värsketest puuviljadest ja marjadest smuutit. Heaks valikuks on näiteks ka kauss kaerahelbeputru kaneeliga. Kaneel nimelt kiirendab ainevahetust ja aitab hoida veresuhkru taset stabiilsena. Hommikuse söögiga pannakse alus kogu päevale ja sel söögikorral tohib tarvitada ka kõige rohkem süsivesikuid.

* Kasuta ainevahetust kiirendavaid toidulisandeid. Tšillipipra ekstrakt soodustab kehasse ladestunud rasvade põletamist. Ainevahetust kiirendavalt mõjuvad rohelist teed sisaldavad preparaadid. Ka hüdroksüsidrunhapet (HCA) seob rasvu ja soodustab nende väjutamist, ühtlasi pärsib rasvhapete sünteesi ja soodustab rasvhapete põletamist. Ainevahetust kiirendab ka õunaäädikaekstrakt, mis aitab jääkaineid kehast väljutada. Tundliku maoga kaalulangetajad võiksid õunaäädikat sisaldavatesse toodetesse suhtuda siiski teatud ettevaatlikkusega.

* Lisa menüüsse vürtse. Ainevahetust saab kiirendada ka teiste kavalate nippidega. Teatud toiduainetel on omadus ainevahetust kiirendada – näiteks roheline tee, kohv, vürtsid. Teravamaitseline toit, Cayenne’i pipar, tšilli, ingver, mädarõigas ja sinep suurendavad energiapõletust märkimisväärselt. Lisaks kiirenenud ainevahetusele saabub teravate toitudega ka täiskõhutunne kiiremini, mis aitab toiduportsjoni suurust vähendada. Toitude puhul tuleks eelistada täistera- ning kiudainete rikkaid toite, mis aitavad kaasa toidu seedimisele ning annavad kiiremini täiskõhutunde.