Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. aprill 2016, 16:33

ÄRA LASE LIPSU LÕDVAKS: 10 soovitust tervislikuks nädalavahetuseks

Sa töötad hommikust õhtuni, sööd tervislikult ja teed sporti. Kuniks käes on nädalavahetus. Siis leiad taas end grillkana nosimast, õlut rüüpamast ja hommikul kaua magamast. Tuleb tuttav ette?

Selle kõige pärast on nädalavahetus nii meie tervisele kui kehakaalule tõsine väljakutse, kirjutab Sparkpeople. See, et nädalavahetuseks unustatakse kõik piirangud, on väga inimlik. Kuid see ei pea ilmtingimata nii olema. Tegelikkuses on just nädalavahetus hea aeg tervislike eluviiside juurutamiseks, sest siis on rohkem aega seda teha.

Seega – kuidas nädalavahetus tervena üle elada? Siin on sulle mõned näpunäited.

1. Treeni pikemalt. Nädalavahetuse parim osa on see, et sul on rohkem vaba aega. Sestap – kui sa ei jõua nädalavahetusel jooksma, siis tee seda nädalavahetuseti. Või mine hoopis spordiklubisse ja katseta midagi uut. Kasuta nädalavahetust leidmaks oma treeningutesse värskeid tuuli. Veeda see aktiivselt, sest siis ei kiirusta sind miski takka.

2. Söö nii, nagu tegu oleks tööpäevaga. Nädalavahetustel on põnevaid tegemisi nii palju, et toidukorrad kipuvad vahele jääma ning sa kipud neid korvama õhtusöökidega. Kuid – ära tee nii! Söö oma tervise huvides ka nädalavahetustel korralikult hommiku-, lõuna- ja õhtusööki. Ning kui lähed kodust välja, pista kotti midagi näksimiseks. Su keha tänab sind hiljem!

3. Järgi oma tavapärast unegraafikut. Päris paljud harrastavad seda, et nädala sees peavad päevakavast kinni, kuid nädalavahetuseti on kauem üleval ning ka põõnavad hommikuti kauem. Selline käitumine ajab su kehakella aga segadusse ning see häirib päris kindlasti su organismi tööd. Mis võib kaasa tuua kaalu suurenemise. Lisaks – äkki muutunud unekava võib tähendada seda, et pühapäeva õhtul on sul raske uinuda ning sa ei jaksa esmaspäeval tõusta.

4. Mine õue! Kuna enamik töötab terve nädala päevasel ajal siseruumides, siis nädalavahetus annab võimaluse minna õue – nautida päikest ja loodust. See suurendab su kehas D-vitamiini taset. Liiatigi näitavad uuringud, et need inimesed, kes veedavad aega looduses, on õnnelikumad.

5. Säilita argipäevane edu. Kui sa oled nädala keskel teinud kõvasti trenni või pidanud dieeti, võib keha reedeks olla näljane ja väsinud. See võib põhjustada ülesöömist. Sestap suhtu enda piitsutamisse mõistlikult, unusta nädalasisesed äärmused. Selle asemel söö ja treeni iga päev mõõdukalt. Ka nädalavahetusel.

6. Piira joomist. Paljud loobuvad arginädala keskel limonaadist, õllest ja veinist, kuid nädalavahetusel end tagasi ei hoia. Pea meeles, et jookidest saab hulgaliselt kaloreid. Pea meeles, et mõõdukus on ka siin omal kohal ning nädalavahetusel ei pea tasa tegema kõike seda, mis nädala keskel tegemata jäi.

7. Planeeri aega lõõgastumiseks. Suurem osa inimestest on nädala jooksul väga hõivatud ja see jätkub tegelikult ka nädalavahetusel – töiseid tegemisi asendavad siis majapidamistööd ja reisimine. Kuidas leida aega lõõgastumiseks? Planeeri endale nädalavahetuseks tund või paar oma hobiga tegelemiseks, lugemiseks või filmi vaatamiseks. Või lihtsalt mõtisklemiseks. See aitab sul end laadida ning nädalasisese stressiga paremini toime tulla.

8. Lõpeta dieeditamine nädalavahetustel. Paljud peavad nädalavahetuseti dieeti, sest siis on neil selleks aega. Kuid see ei aita sind. Kui soovid kaalu langetada, pead oma elustiili tervikuna muuta ning järgima seda esmaspäevast pühapäevani. Ehk – tervislikud valikud saagu igapäevaseks normiks.

9. Kaalu end esmaspäeva hommikuti. Kui sa ei suuda end nädalavahetusel kuidagi kätte võtta, planeeri iganädalane kaalumine esmaspäeva hommikuteks. Teadmine, et nädala alguses võivad sind kohutada suured kaalunumbrid, aitab nädalavahetusel teha tervislikumaid valikuid.

10. Tee plaane uueks nädalaks. Mis oleks parim oma tervise jaoks, kui kasutad lisaaega arutlemaks selle üle, kuidas tema eest veel paremini hoolitseda? Planeeri ette mitme päeva toidukorrad, käi pühapäeval poes ning vaarita toitu mitmeks päevaks. Nii on sul võimalik tervislikult toituda ka siis, kui tööpäevad on kõige kiiremad. Samuti ära unusta pesta oma trenniriideid ning seada valmis spordikott, et ikka õigeks ajaks trenni jõuda.