Kõige tõhusam kollapalaviku ennetusmeede on vaktsineerimine, mille kaitseefektiivsus on 99%. Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
12. aprill 2016, 16:20

Ettevaatust, reisisellid! Angoolas möllab kollapalavik (6)

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel esineb Angoolas kollapalaviku puhang, märtsi lõpuga on registreeritud 1794 haigusjuhtu, millest 141 on lõppenud surmaga.

Epideemiline levik algas detsembris 2015 Luanda provintsis ning märtsi lõpuks registreeriti haigusjuhte juba 18 provintsis, 906 haigusjuhtu on kinnitatud Luanda provintsis. Angoola külastamisega seotud haigusjuhte on esinenud Hiinas, Keenias, Mauritaanias ning Kongo DV-s. 

Angoola Tervishoiuministeerium rakendab koostöös Maailma Terviseorganisatsiooniga (WHO) vajalikke meetmeid epideemia leviku tõkestamiseks (elanike massvaktsineerimine, tervishoiusüsteemi võimekuse tõstmine  haigusjuhtude varajaseks diagnoosimiseks ja raviks, siirutajate kontrollmeetmete rakendamine).

Terviseameti teatel on kollapalavik on äge raskekujuline viirusinfektsioon, mis kuulub eriti ohtlike nakkushaiguste hulka. Kollapalavik esineb endeemiliselt troopilises Lõuna-Ameerikas ja Aafrikas 15° põhjalaiusest kuni 10° lõunalaiuseni.  Haigustekitajaks on flaviviiruste rühma kuuluv kollapalaviku viirus. Inimene nakatub Aedes liiki sääskede hammustusel, sh levitavad Aedes aegypti sääsed linnakollapalavikku.

Kõige tõhusam kollapalaviku ennetusmeede on vaktsineerimine, mille kaitseefektiivsus on 99%. Kollapalaviku riskipiirkondadesse suunduvad reisijad (alates 9. elukuust) peavad olema vaktsineeritud kollapalaviku vastu vähemalt 10 päeva enne reisi alustamist. Vastav  sissekanne vaktsineerimise kohta peab olema tehtud Rahvusvahelisse vaktsineerimise või profülaktika tõendisse (International Certificate of Vaccination or Prophylaxis). Tõend tuleb reisile kindlasti kaasa võtta.