Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
21. aprill 2016, 15:45

Soovid ülekilodest vabaneda? Vaheta istumine seismise vastu! (3)

Enamiku ärkvel oldud ajast veedab istudes. Ta sõidab tööle istudes ning tööl olles on oma tooli külge justkui liimitud. Ning koju jõudes prantsatab ta taas teleka ette istuma.

Selline istuv elustiil soodustab rasvumist ning ähvardab inimesi ülekaaluga kaasnevate krooniliste tervisehädadega, kirjutab Time. Kas aga vähem istumine teeb inimese tervemaks?

Sellele küsimusele vastuse leidmiseks viisid Taani ja Austraalia teadlased läbi uuringu 19 Taani kontoris. Taani valiti välja seepärast, et seal on kontoritöötajail kasutada lauad, mille taga saab tööd teha nii istudes kui seistes. Enamus inimesi, mõistagi, eelistab istuda. Kokku uuriti kontorites 317 inimest.

Ajakirjas International Journal of Epidemiology avaldatud uuringu tulemustest ilmnes, et inimesed, kellel on valida, kas nad töötavad istudes või seistes, istuvad päevas teistest umbes 71 minutit vähem ja kõndivad umbes 7% rohkem.

Kolme kuu pärast oli grupil, kes istus vähem, umbes pool protsenti vähem keharasva võrreldes nendega, kes istusid rohkem.

Teadlased rõhutavad, et ainult istumisest loobumisega ülekilodest vabaneda ei õnnestu. Küll aga soodustab seda asjaolu, et seistes tööd tehes on inimene liikuvam, olgu liikumiseks siis kõndimine või lihtsalt nihelemine. Ning see on küll selge, et liikumine aitab põletada rohkem kaloreid.