Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. mai 2016, 13:39

Seitse juhtu, mil pead kõhuvaluga viivitamatult arsti juurde minema

Teades, mida tähendab valu ühes või teises kõhupiirkonnas, võid saada vihjeid valu päritolu kohta ning aimu sellest, kas sa ei peaks ehk kohe arsti juurde kiirustama.

Spetsialistid toovad portaalis Woman´s Day välja seitse juhtu, mil pead kõhuvaluga hullema ärahoidmiseks viivitamatult arsti juurde minema.

1.            Tugev valu maos pärast rasvase söömist. Kui terav valu lööb kõhtu pärast rasvase toidu söömist, võib tegu olla sapipõie põletikuga. Eriti altid on sellele üle 40-aastased naised, kellel kaalu rohkem kui tarvis. Valu muutub tavaliselt pärast söömist hullemaks, kestab 30 – 60 minutit.

2.            Krambid koos kõhulahtisuse või – kinnisusega võivad olla märgiks ärritunud soole sündroomist. Neid sümptoome saab reeglina kontrollida dieediga, samuti elustiili muutuste ja stressi vähendamisega. Mõningatel juhtudel on vaja ka ravimid.

3.            Rinnakorvi all tekkiv ülakõhuvalu võib viidata südamelihasega seotud probleemidele. Eriti, kui sellega kaasneb ka näiteks õhupuudus. Arsti juurde tuleks minna niipea kui võimalik.

4.            Äge valu paremas kõhupooles võib olla märk pimesoolepõletikust, sellega võib kaasneda ka palavik. Valu algab reeglina naba piirkonnas ja läheb ajaga hullemaks. Kui tekivad ka oksendamine, kõhukinnisus või – lahtisus, on kindel, et aeg on minna traumapunkti. Pimesoolepõletikust tervenemiseks on sageli vajalik operatsioon, lõhkenud pimesoole tõttu võib inimene surra.

5.            Valu ülakõhus, millega kaasnevad iiveldus ja röhitsused võib olla märk südameinfarktist, eriti vanematel inimestel. Et olukord ei muutuks eluohtlikuks, otsi abi!

6.            Alakõhuvalu naistel, mis tekib järsku, võib viidata lõhkenud munasarja tsüstile. Sel puhul on oluline kiirustada lähemasse erakorralise meditsiini osakonda.

7.            Alakõhu piirkonnas tekkivad äkilised valutorked, millega kaasneb iiveldus, oksendamine, palavik ja külmavärinad, võivad olla märgiks neerukividest. Otsi abi arstilt!