Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
12. mai 2016, 12:05

Viis toitu-jooki, mida oma hammaste tervisele mõeldes vältida

Ütlemine, et sa oled see, mida sa sööd, peab lisaks üldise tervise ja väljanägemise kõrval paika ka hammaste tervisest rääkides. Igasugune toit või jook mõjutab ju hambaid ja seega ka nende tervist otseselt.

Tasub endale teadvustada, et hambaaugu ehk kaariese teke algab sellest, kui suus elavad mikroobid saavad hammastele moodustada katu. Seejärel on vaja seda mikroobiühiskonda regulaarselt toita ning söögis-joogis leiduvatest suhkrutest toodavadki need mikroobid happeid, millega hambapinnale auke söövitada. Ning ka igemepõletik saab alguse hambakatust.

Womanitely toob välja viis toitu-jooki, mis on hammastele eriti kahjulikud ning mis võivad hammaste tervise lõplikult hävitada.

1.      Magustatud karastusjoogid rahuldavad küll magusahimu, kuid mõjuvad hammastele hävitavalt. Tasub teada, et gaseeritud karastusjookides on ka suurem suhkrusisaldus, lisaks sisaldavad need ka sidrun- ja fosforhapet, mis on kahjulikud hambaemailile. Ning lisaks – need põhjustavad sageli ka kaalutõusu.

2.      Alkohol ei ole liigtarvitatuna halb mitte ainult maksale, vaid ka hammastele ja igemetele. Alkoholi tarbimine võib nimelt põhjustada dehüdratsiooni, mille käigus inimene tunneb, et ta suu on kuiv. Kui süljenäärmed ei niisuta suud piisavalt, on tulemuseks hambakaaries või ka igemepõletik. Lisaks on pidev alkoholitarbimine üks peamisi suuvähi põhjustajaid.

3.      Kommid pole halvad senikaua, kuni neid mõõdukalt tarbida. Kui neid liiga palju süüa, toidavad nad suus pesitsevaid mikroobe liialt. Eriti kahjulikud on sel puhul suurema suhkrusisaldusega karamellid.

4.      Kiirtoit sisaldab ohtralt säilitus-, lõhna- ja maitseaineid ning ei ole seetõttu hea hammastele. Kiirtoidukettide sagedased külalised põevad hambakaariest oluliselt sagedamini. Kiirtoidus sisalduv tärklis ja suhkur maitseb, muide, ka suus elavatele mikroobidele.

5.      Kohv muudab hambaemaili tumedamaks.