Puuk nahalFoto: URMAS TARTES
Hea nõu
13. mai 2016, 13:25

ESMAABI ABC: Mida teha, kui puuk hammustab? (5)

Mida teha, kui puuk hammustab?

Vastab Apotheka proviisor Janika Tähnas: "Puugihammustuse puhul on kõige olulisem teada, et juhul, kui leiate nahalt puugi, tuleks see koheselt eemaldada. Esmalt tuleks nahk desinfitseerida mõne sentimeetri ulatuses puugi ümbert. Selleks võib kasutada erinevaid desinfitseerivaid lahuseid (näiteks Cutasept), joodilahust või ka viina lahjendamata kujul.

Desinfitseerivate lahuste puhul tuleb ära oodata toimeaeg, joodilahuse korral 10-15 min. Puugi eemaldamiseks tuleks kasutada peenikesi pintsette või spetsiaalset puugieemaldusvahendit. Puugist tuleb kinni võtta võimalikult naha lähedalt ning kindlasti ei tohi tema tagakeha pigistada,  kuna nii surute süljenäärmete ja seedekanali sisu haava sisse ning sellega ka haigustekitaja. Puuk tuleks nahalt tõmmata ettevaatlikult, rahuliku liigutusega  vertikaalses suunas. Järsult tõmmates võivad puugi kinnitusjätked ehk nö pea jääda naha sisse ning koos sellega taas ka haigustekitaja.

Pärast puugi eemaldamist tuleks hammustuskoht  desinfitseerida või pesta vee ja seebiga. Ehkki tõrjevahendid on üna tõhusad, võiks igaks juhuks kodus või autos olemas olla ka spetsiaalne puugikonks, millega on mugavam ja ohutum naha küljest puuki eemaldada kui näiteks sõrmede, tangide või pintsettidega.

Apteekides on saadaval ka puukborrelioosi kiirtest Tik Alert, mida saad ise 2-4 nädalat pärast arvatavat puugihammustust kodus testimiseks kasutada. Kui test on positiivne tuleb kindlasti koheselt pöörduda perearsti poole, et vajadusel teha ka laboratoorne analüüs ning alustada raviga. Kiirtest sobib vaid inimestele alates 7. eluaastast ning ei sobi loomadele."