Sääsk verd imemasFoto: TEET MALSROOS
Hea nõu
17. mai 2016, 11:35

SÄÄSED RÜNDAVAD TAAS: Kuidas leevendada sääsehammustusi? (5)

Suvi ja sääsed – kes suudaks neid kaht lahutada? Sellepärast ongi hea end kaitsta ja samas teada, kuidas leevendada sääsehammustusest tekkinud sügelust ja turset. Nõu annab Apotheka proviisor Janika Tähnas.

Põhjamaises kliimas ei tohiks sääse nõelamine endaga tõsist ohtu kaasa tuua. Osadel inimestel võib jääda vaid väike märge nahale, kuid natukene tundlikumatel võib nõelamiskoht paiste minna ja sügelema hakata.

Esmalt tuleks hammustus seebi ja külma veega puhtaks pesta. See aitab vähendada ärritust ja sügelust ning aitab ära hoida põletiku tekkimist torkehaavas. Suurema turse vältimiseks või leevendamiseks võib abi olla külmakompressist. Kindlasti ei tohi hammustust kratsida, sest see soodustab mürgi levimist ja tõstab põletiku riski.

Tõrjevahendite valikul peab lähtuma sellest, kellel toodet vaja on – kas tegu on lapse või täiskasvanuga, kui kaua peab putukatõrjevahend nahal olema enne kui selle saab maha pesta ja kas inimesel, kes sääsetõrjevahendit vajab, ka mingeid allergiaid esineb.

Valdavalt on putukatõrjevahendite reegel see, et mida punasem on pakend, seda tugevatoimelisem on ka sisu. Näiteks Diffusil sääse-, puugi- ja parmutõrje aerosoole on mitmesuguseid, roheline pihustiga pudel on mõeldud lastele alates 3. eluaastast ning ka tundliku nahaga inimestele. Seda vahendit võib pihustada nii nahale kui riietele ning toode mõjub nahal sääskedele peletavalt ligikaudu kaks tundi või kuni pesuni.

Viimastel aastatel on palju välja töötatud ka 100% looduslikke putukatõrjevahendeid, mis on seejuures väga tõhusad. Üks selliseid on Incognito sääsetõrjesprei, mida võib kasutada isegi väikelastel ja beebidel, kes on vanematega looduses kaasas. Kiidetud on ka uut Mosi-Guard Natural sääsetõrjespreid ning vanu häid Orto Plixi ja Autani tooteid.

Kui aga juba sääselt hammustada oled saanud, siis Orto Plix sääsehammustuste leevendamise sprei leevendab sääse ja parmuhammustustest tingitud kihelust ja nahaärritust. See sisaldab ka saialille ja aloe verat, mis rahustavad. Kodustest vahenditest soovitame kõige enam kasutada aaloed. Kel omal kodus aaloetaime pole, võib kasutada ka apteegist ostetud Aloe Vera Lifeplan aaloegeeli.