Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
19. mai 2016, 11:30

Laste rotaviirusvastane vaktsineerimine vähendas oluliselt haigestumiste arvu (1)

Kaks aastat tagasi riiklikku immuniseerimiskavasse lisatud rotaviirusvastane vaktsiin on oluliselt vähendanud rotaviiruse poolt põhjustatud väikelaste haigestumisi ja haiglaravi vajadust.  

Uus vaktsiin lisati immuniseerimiskavasse 1. juulist 2014, põhjuseks haiguse laialdane levik ja sage hospitaliseerimisvajadus väikelaste hulgas. Üks kolmandik alla viie aastaste laste kõhulahtisuse juhtudest maailmas on põhjustatud rotaviiruste poolt ja enamik lastest põeb seda nakkust esimese 2-3 eluaasta jooksul. Haigestumine on suurim 6-24 kuu vanuses.

Terviseameti andmeil oli 2015. aasta lõpu seisuga vaktsineerimisega hõlmatus Eestis 1-aastaste laste hulgas 65,6 protsenti. Haigestumus vähenes 2015. aastal 2013. aastaga võrreldes kuni 1-aastaste laste seas ligi 70 protsenti ja haiglaravi vajadus samal ajal isegi üle 70 protsendi. Sama suur oli ka ravikulude vähenemine.

Haigestumisi vältida aitav rotaviirusvastane vaktsiin on suukaudne, mida manustatakse vastavalt immuniseerimiskavale ja kasutatavale vaktsiinile lastele nende 2., 3. ja 4,5 elukuul.