Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
20. mai 2016, 16:23

Soovid õnnelikuks saada? Ära oota ja looda liiga palju!

Võit millegi või kellegi üle ning suur rahasumma võivad teha õnnelikuks. Teadlaste hinnangul aga vaid juhul, kui juba algusest peale olid ootused madalamad kui tulemus − pettumus lämmatab õnne.

"Õnnetunne suureneb vaid siis, kui sul läheb paremini, kui ootasid või lootsid," ütleb Londoni ülikooli neuroloog Robb Rutledge, kelle sõnul ei tee üksnes suur palk inimest õnnelikuks.

Rutledge uurib koos kolleegideg, kuidas inimese aju õnnelikuks olemist hindab. Tulemused peaksid tulevikus abiks olema depressiooni ja teiste meeleoluhäirete ravimisel.

Ajakirjas Proceedings of the National Academies of Science avaldatud uuringu tulemused kinnitavad pärast tudengitega ja veebis tuhandete inimestega tehtud katseid telefonimängu näol, et võidetud rahasumma ei mõjutanud õnnetunnet. Hoopis olulisem oli, kuidas end enne mängu häälestati.

Teadlaste sõnul suudab meie aju hinnata õnnelikkuse "taset" igal sammul igal päeval. "Süsteemi pettes ei saa end õnnelikumaks muuta. Parim, mida teha saad, on hinnata ootusi täpselt," ütleb Rutledge. See tähendab, et meie ootused ja lootused mõjutavad ajutegevust juba ammu enne seda, kui n-ö tasu saame. Oodates sõpradega kokku saamist, sünnipäeva, väljasõitu vms, toob see rõõmu, sest oskame olukorda adekvaatselt hinnata juba varem.

Kuigi vähene entusiasm aitab ära hoida pettumust lühiajaliselt, ei tasuks sellest siiski ka loobuda, sest vastasel juhul võime alt vedada ka teisi inimesi.