Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
25. mai 2016, 12:20

Head lõhnad toovad paremad unenäod

On teada, et lõhnad ei mõjuta inimese elu mitte vaid ärkvel olles, vaid ka magades.

Paari aasta eest viisid Saksamaa Mannerheimi ülikooli haigla kaks uneteadlast läbi eksperimendi, mille käigus panid laboris magavate naiste nina alla erinevaid lõhnasid. Naistel on nimelt meestega võrreldes teravam haistmismeel ning sestap on nad seesuguse uuringu jaoks ideaalsed.

REM unefaasis ehk sellel ajal, kui inimene näeb und, testiti igat uurimuses osalenud naist kolm korda: üks kord fenüül etüülalkoholiga ehk lõhnaga, mis meenutab roosi; üks kord mädamuna väävlihaisu jäljendava vesiniksulfaadiga ja kolmas kord neutraalse lõhnaõliga. Minut pärast seda, kui naistele lõhn nina alla torgati, äratati nad  üles ja paluti rääkida oma unenäost.

Selgus, et lõhnad iseenesest ei teinud unenägu ei heaks aga halvaks. Küll aga mõjutasid nad seda, kuidas naised end unenäos tundsid. Teadlased kirjeldasid, et need, kes tundsid enne äratamist head lõhna, tundsid end unes hästi ning halba lõhna tundnud nägid ka vastavat unenägu. Kuigi lõhnad ei muutnud unenäo sisu, muutsid nad unenäos naiste meeleolu. Kuigi see uuring oli väike, on mõistlik neil, kes näevad sagedasti õnnetuid unenägusid, magamistoas ringi vaadata ja üritada leida halbade unenägude põhjustajana mõnd lõhna.