Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. juuni 2016, 14:45

Ettevaatust! Raskeid tõbesid põhjustavad bakterid võivad varitseda ka huulepalsamis

Tead ju küll seda olukorda, kui lemmikhuulepalsamit müüakse vaid potsikus, kust seda kõige mugavam on huultele kanda näpuga just siis, kui musisuu niiskuse või päikesekaitse järgi karjuvad. Kuid, oma tervise nimel pea edaspidi veidi hoogu!

Asi on lihtsalt selles, et näppude külge kogunevad kõikjalt nähtamatud haigust põhjustavad mikroorganismid ning kõik need bakterid ja viirused kannad sa nii koos palsamiga huultele ning seejärel liiguvad need sealt suhu, hoiatab veebiportaal Prevention. Ka huuleherpesesse võib nakatuda just sedasi.

Kõige halvem, mida sa oma tervise nimel teha saad, on näpp palsamitopsi ja sealt edasi huultele panna pärast ukselinkide katsumist või mobiiltelefoni kasutamist, sest neilt leitakse kõige sagedamini kopsupõletikku põhjustavaid stafülokoki ning meningiiti, kõri- ja silmapõletikku põhjustavat streptokokk bakterit. Ning arvestama peab ka sellega, et kui oled ühe korra musta näpu palsamitopsi pistnud, elavad bakterid seal edasi. Niiske ja soe keskkond on bakterite kasvule nimelt soodsaim. See omakorda tähendab, et mida kauem üks ja sama palsamipotike sul kasutuses on, seda rohkem baktereid seal elab.

Ideaalne oleks enne potikeses müüdava huulepalsami kasutamist käsi pesta, kuid alati ei ole see võimalik. Seepärast unusta palsamitopsid, kasuta oma tervise nimel lihtsalt huulepulga sarnast huulepalsamit.