Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. juuni 2016, 10:44

Viis asja, mis juhtub, kui sa ei seksi (26)

Oled olnud mõnd aega kuival? Men'sHealth vahendab, kuidas see võib su tervist kahjustada.

Lahkuminek. Töö. Reisid. tööreisid. On hulk erinevaid põhjuseid, miks seksuaalelu võib vahepeal seiskuda. Kuiv periood võib mitmel moel mõjutada su tervislikku seuskorda.

1. Tunned rohkem ärevust

Seks aitab inimestel auru välja lasta.

Šoti teadlased leidsid, et seksis pausi teinud inimestel oli rohkem raskusi hakkamasaamisel stressirohkete olukordadega nagu näiteks kõne pidamine – võrreldes nendega, kel oli vähemalt üks vahekord kahe nädala jooksul.

Teadlased märgivad, et seksi ajal vabastab aju hea enesetunde aineid nagu endorfiinid ja oksütotsiin, mis aitavad sul end vabamalt tunda.

2. Võib kasvada eesnäärmevähi oht

Seksimise lõpetavad mehed võivad jääda ilma eesnääret kaitsvast nõrest, mis on olemas regulaarse suguelu puhul.

Ameerika uroloogide assotsiatsiooni esitletud uuringust selgus, et meestel, kes kogu aeg elu – sealhulgas seksi – nautisid, oli 20% väiksem risk haigestuda eesnäärmevähki.

Põhjus? Sage ejakuleerimine võib eemaldada eesnäärmest võimalikke kahjulikke osakesi.

3. Oled vastuvõtlikum külmetusele ja gripile

Kahjuks tähendab vähem seksi seda, et sa jääd ilma neist immuunsüsteemi stimuleerivatest omadustest, mida pakub iganädalane heintes püherdamine. 

USA Pennsylvania Wilkes-Barre'i ülikooli teadlased avastasid, et kord või kaks nädalas seksivad inimesed nautisid 30% immunoglobiini taseme tõusu, võrreldes harvem või mitte üldse seksivate inimestega. 

Uuringu autorite teatel on immunoglobiin üks organismi esimesi kaitseliine viiruste vastu.

4. Sind võib hakata kummitama ebakindlus oma suhte osas

Spetsialistide sõnul tõstatab mitteseksimine teemadena üles su õnnelikkuse, läheduse ja suhteturvalisuse.

"Olemine abielus ja ilma seksimata võib anda hoobi su enesehinnangule, tekitada süütunnet ja kahandada oksütotsiini ning teiste ühendavate hormoonide taset," ütleb psühholoog ja abielu päästmise teemalise raamatu autor Les Parrott. "See võib ka tekitada kartusi, et üks teist vaatab oma seksuaalsete vajaduste täitmisel mujale ja see võib toita paranoiat."

Sealjuures aga osutab Parrott, et see ei tähenda, et seksita paar ei võiks olla õnnelik.

"Seks on paaride puhul vaid üks intiimsuse väljendamise vorm," ütleb ta.

Suudlemine, käehoidmine, komplimentide või ootamatute kingituste tegemine aitab sul tunda end ühenduses oma partneriga emotsionaalselt – isegi kui te ei pole ühenduses füüsiliselt.

5. Tõuseb erektsioonihäirete risk

Kasuta seda või kaota see: ebaregulaarselt seksivatel meestel on kord nädalas või sagedamini seksivate meestega võrreldes kaks korda suurem risk erektsioonihäireteks, selgub American Journal of Medicine'is avaldatud uuringust.

Uuringu autorid märgivad, et kuna peenis on muskel, siis aitab korrapärane seks säilitada potentsi, samamoodi nagu trennitegemine aitab hoida jõudu.