Foto: PantherMedia / Scanpix
Sisuturundus
25. juuni 2016, 14:28

Mida peaksin teadma oma maksast?

Maksahaigused on peamiselt tingitud kolmest välditavast riskitegurist: alkohol, rasvumine ja viirushepatiit. Harvem on maksakahjustus autoimmuunhaigus, mis põhjustatud geeni mutatsioonidest või manustatavatest ravimitest.

Maksahaiguste peamisteks sümptomiteks on üldine halb enesetunne,  nõrkustunne, isutus, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus; naha sügelus ja kollasus; uriini tume või rooja hele värvus; ebaselge põhjusega kaalulangus või kaalutõus, kõhuvalud jm.

Maksa kahjustada võivate ravimite tarvitamisel, maksahaiguse või maksahaigustele viitavate sümptomite olemasolul, maksafunktsiooni hindamiseks tasuks end kontrollida.

Synlab meditsiinilabori arstid soovitavad ülal nimetatud tunnuste puhul kontrollida järgmiseid maksanäitajaid:

·      alaniini aminotransferaas;

·      gammaglutamüüli transferaas;

·      aluseline fosfataas;

·      bilirubiin;

·      prototrombiini aeg;

·      B-hepatiidi viiruse tuumaantigeeni vastane antikeha;

·      C-hepatiidi viiruse vastane antikeha.

Igal analüüsil on oluline roll maksa funktsioneerimisest ülevaate saamisel. Need analüüsid võimaldavad tuvastada maksa, sapiteede haiguseid, sh hepatiiti ning maksatsirroosi ja jälgida maksahaiguste ravi kulgu.

Vereanalüüsid laborist annavad usaldusväärse ülevaate organismi murekohtadest ning on abiks ebamääraste sümptomite nagu nt väsimus ja nõrkustunne põhjuste selgitamisel. Analüüside tulemuste kõrvalekaldeid normist saab sageli muuta elustiili ja toitumisega. Haiguste varajane tuvastamine annab võimaluse raviga õigeaegselt alustada. See-eest korras analüüside tulemused annavad hingerahu heast tervislikust seisundist.

Ülaltoodud analüüsid on koondatud Maksapaketti, mille hind meditsiinilaborisse pöördudes on 37€ (hind kujuneb Eesti Haigekassa hinnakirja alusel ja sisaldab üht veeniverevõtu tasu). Täpsema info laborianalüüside pakettide ning nende tellimise kohta leiab Synlabi patsiendiportaalist. Analüüside tulemused saab teada samast portaalist. Soovi korral on võimalik tellida Synlabi laboriarsti konsultatsioon enne ja pärast analüüside andmist.