Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
29. juuni 2016, 10:24

Kümme igapäevast asja, mis vähendavad su vastupanuvõimet haigustele (1)

Pead hügieenist kinni ja üritad vältida kokkupuudet haigete inimestega, kuid ikka jääd haigeks. Kuidas  oma immuunsüsteemi paremini hoida, et tõved külge ei hakkaks?

Woman's Health toob välja kümme igapäevast asja, mis võivad nõrgendada sinu immuunsüsteemi.

1. Saastunud õhk. Uuringud näitavad, et saastunud õhk raskendab immuunsüsteemi jaoks vajalike rakkude teket ning põhjustab organismis põletikukoldeid. Kui elad linnas, siis investeeri õhupuhastajasse ning ürita käia võimalikult palju metsas.

2. Pidev istumine. Kui töötad arvutiga, istud suure tõenäosusega päevad läbi toolil. toolil. Istuv eluviis aga aeglustab ainevahetust ja toitainete imendumist. Võta endale aega ning käi iga tunni aja tagant pisike tiir. 

3. Toksilised ilutooted. Kõik see, mida sa määrid nahale, jõuab kokkuvõtteks ka su organismi. Paljud ilutooted sisaldavad toksilisi aineid ning kuna organism pole harjunud neid lagundama, võivad need nõrgendada ka immuunsüsteemi. Eelista looduslikke tooteid!

4. Rämpstoit. Kiirtoit ja jahupõhised maiused, nt küpsised, on küll head, ent liigne kogus halbu süsivesikuid ei mõju hästi sinu organismile. Eelista võimalikult kiudainerikkaid toite ja vali pigem täisteratooted. Mõistlik oleks valgest jahust ja viljatoodetest üldse loobuda.

5. Vähene uni. Kui sinu keha ei suuda toota piisaval määral melatoniini, ei suuda immuunsüsteem toota valgeid vereliblesid, mis ravivad keha ja tõrjuvad baktereid. Püüa igal öösel magada seitse kuni kaheksa tundi.

6. Proteiini. Proteiini üleliigne tarbimine, eriti loomalihast saadud proteiin, põhjustab organismis vananemisprotsessi ja immuunsüsteem nõrgeneb. Päevasest annusest peaks proteiin moodustama kuni kümme protsenti. 

7. Üksindus. Üksikud inimesed on vastuvõtlikumad stressile, nii et ühtlasi kannatab ka nende immuunsüsteem. Pea meeles, et mida sotsiaalsem oled, seda paremini suudad ka nakkustele vastu panna.

8. Stress. See tõstab kortisoolide taset, mis omakorda vähendab nt testosterooni ja östrogeeni taset. Kui hormoonid pole tasakaalus, ei vasta ka immuunsüsteem välistele ärritajatele nii kiiresti. Kui oled pidevalt pinges või stressis, tuleb sul lihtsalt ära õppida, kuidas end vabaks lasta ning mõelda järele, kas annaks stressiallikaid vähendada.

9. Vähe rasvu. Küllastunud rasvu tuleks vältida, ent heal rasval, mida saab nt kalast, avokaadost ja pähklitest, on põletikuvastane toime, mis aitab reguleerida immuunsüsteemi. Lisa oma menüüsse rohkem kala, mandleid ja sellerit, vähenda valmistoidu ning loomaliha osakaalu.

10. Jooga mitteharrastamine. Kuigi igasugune füüsiline aktiivsus aitab turgutada immuunsüsteemi, stimuleerib jooga nii vereringet, seedetrakti ja närvisüsteemi. Kui sa ei taha proovida joogat spordiklubis, võid proovida harjutusi teha ka kodus.