Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
30. juuni 2016, 12:35

Ülehoolitsev ema põhjustab laste ülekaalulisust

Üleliia muretsevad ja hoolitsevad emad võivad olla põhjuseks, miks lapsed rasvuvad, selgub Austraalias tehtud uuringust.

Ajakirjas PLoS One avaldatud artiklis kirjutatakse, et lapsed, kelle ema näitas üles liigset hoolitsust, olid vanuses 10-11 eluaastat suurema tõenäosusega ülekaalulised või rasvunud kui need, kelle emad ei olnud nii hoolitsevad.

"Avastasime, et lastel on 13 protsenti kõrgem risk muutuda ülekaaluliseks või rasvunuks, kui nende ema oli keskmiselt enam hoolitsev, ent trendi oli märgata vaid 10-11aastaste laste seas," rääkis uuringu autor Kirsten Hancock.

Hancocki sõnul ei ole selget viidet, miks just antud vanusegrupp on enim mõjutatud, kuid tõenäoliselt on see seotud laste iseseisvumisega − tegu on vanusega, kus lastel lubatakse üksi kooli minna ja sõpradega rohkem aega veeta. "Kuid ülihoolitsevate vanemate lastel ei pruugi tekkida sellist võimalust, mistõttu mõjutab see nende füüsilist heaolu ja tervist."

Keskmisest kõrgemat hoolitsust esines rohkem peredes, kes ei olnud rahaliselt heal järjel või kui ema haridustase jäi puudulikuks. Siiski ütlevad teadlased, et vaja on teha täiendavaid uuringuid, miks just 10-11aastased on enim mõjutatud ning kuidas mõjub lapsele ülihoolitsev isa ja ema ning mõlemad koos.