Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
12. juuli 2016, 12:01

Tohohh! Sõrmede lutsutamine ja küünte närimine päästab lapse allergiast?

Ei maksa minna endast välja, kui laps lutsutab oma sõrmi või närib küüsi – teadlaste kinnitusel võib see suurendada nende küll põngerjate kokkupuudet erinevate mikroobidega, kuid päästa neid ka allergiatest.

Kui laps armastab sõrmi suus lutsutada, paneb see vanema muretsema. Eriti, kui laps on üle nelja aastane. New York Times vahendab hiljutist ajakirjas Pediatrics avaldatud uuringut, mille kohaselt võib südamerahus lasta näpp suus ringi käia ka 5-11 aastastel lastel.

Nimelt jõudsid Uus-Meremaa ja Kanada teadlased järeldusele, et neil lastel, kes imesid selles vanuses sõrmi või närisid küüsi, esines kolmandiku võrra vähem tolmuallergiat ja koduloomadega seotud allergiaid. Astma ega heinanohu väljakujunemist see harjumus siiski ei mõjutanud.

Seda seletatakse asjaoluga, et kokkupuude mõnede mikroobidega mitte ei suurenda tõenäosust haigestuda, vaid hoopis parandab immuunsüsteemi ning tõstab organismi vastupanuvõimet haigustele. Ning see kaitse püsib ka täiskasvanueas.

Siiski rõhutavad teadlased, et lapsi ei tasu sõrmi suhu toppima või küüsi närima julgustama, sest sel on lapse tervisele ka ebameeldivaid mõjusid alates hambumushäiretest ning lõpetades võimalustega sõrmedelt organismi sattuvate kurjade bakterite tõttu haigestuda. Kuid kui laps seda juba teeb, ei maksa minna paanikasse – sel ebameeldivana näival harjumusel on ka omad head küljed.